Linkovi

Njemački sud: Sigurnosne službe mogu i dalje AfD stranku držati pod nadzorom


Arhiv - Pristalice AfD-a hodaju kroz Erfurt
Arhiv - Pristalice AfD-a hodaju kroz Erfurt

Njemački viši sud u ponedjeljak je donio odluku da domaće bezbjednosne službe mogu da nastave da tretiraju krajnje desničarsku Alternativu za Njemačku (AfD) kao potencijalno ekstremističku stranku.

Odluka suda znači da obavještajne službe zadržavaju pravo da drže AfD pod nadzorom, što uključujući prisluškivanje.

Njemačke obavještajne službe klasifikovale su i AfD i njenu omladinsku organizaciju Junge Alternative (JA) kao moguće desničarske ekstremističke grupe.

AfD, koji je i dalje na vrhu anketa u nekoliko istočnih saveznih država u kojima se održavaju izbore kasnije ove godine, našao se pod pojačanim nadzorom zbog navodnih rasističkih izjava njegovih članova, kao i navoda da u njegovim redovima ima špijuna i agenta Rusije i Kine.

Presuda višeg administrativnog suda u Minsteru potvrđuje raniji nalaz nižeg suda u Kelnu.

Glavna politika AfD-a je tvrdolinijski antiimigracioni stav, dok stranka profitira od povećane zabrinutosti mnogih njemačkih glasača zbog sve većeg broja tražitelja azila.

"Presuda potvrđuje ono što smo godinama govorili: AfD je krajnje desničarska stranka koja želi da oslabi našu demokratiju i vladavinu prava", naveo je u saopštenju Felix Kolb, šef organizacije za borbu grupe protiv ekstremizma Campact.

AfD u anketama na nacionalnom nivou ima oko 20 odsto glasova, usred velikog nezadovoljstva trostranačkom koalicijom kancelara Olafa Šolca (Scholz).

Izvještaj zasnovan na infromacijama agencija Reuters i dpa
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG