Linkovi

Nizozemska vlada će dati po 5.000 eura vojnicima koji su 1995. bili u Srebrenici


Pripadnici nizozemskog bataljona UN-a odmaraju se sjedeći pored izbjeglica iz Srebrenice koje čekaju na prijevoz iz Potočara.
Pripadnici nizozemskog bataljona UN-a odmaraju se sjedeći pored izbjeglica iz Srebrenice koje čekaju na prijevoz iz Potočara.

Nizozemska vlada je u srijedu 10. februara saopštila da će vojnim veteranima koji su služili u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija (UN) u Srebrenici isplatiti po 5.000 eura, javila je agencija Associated Press (AP).

Rečeno je da je ovo “gesta i znak zahvalnosti” za službu u užasnim uslovima kada misija UN-a nije uspjela da spriječi genocid nad bosanskim muslimanima 1995. godine.

Isplata koju je najavio ministar odbrane jedan je od elemenata vladine reakcije na studiju o iskustvima otprilike 850 vojnika koji su činili mirovne snage holandskog bataljona u Srebrenici. Nizozemski vojnici su bili u Srebrenici kada su u ovaj grad ušli teško naoružani borci bosanskih Srba predvođeni generalom Ratkom Mladićem, kojeg je sud Ujedinjenih nacija osudio za genocid zbog njegove uloge u masovnom ubijanju više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka. Mladić se žalio na presudu suda u Hagu.

Studija, na koju se poziva vlada Nizozemske, dala je nekoliko preporuka, uključujući da vlada učini „kolektivni gest“ kako bi se pozabavila onim što je nazvala "uočenim nedostatkom priznanja i uvažavanja, s obzirom na izuzetne okolnosti u kojima je holandskim mirovnjacima postavljen gotovo nemoguć zadatak".

Nizozemska se dugo borila sa posljedicama zločina u Srebrenici, a vlada bivšeg premijera Wima Koka podnijela je ostavku 2002. godine, nakon što su nizozemske vlasti oštro kritikovane jer su poslale vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg oružja i ovlaštenja da zaštite oko 30.000 izbjeglica koje su pobjegle u holandsku bazu UN-a na istoku Bosne.

Vrhovni sud Nizozemske je 2019. je presudio da je Nizozemska djelimično odgovorna za smrt oko 350 muslimana koje su ubile snage bosanskih Srba tokom zločina, piše AP.

Sud u Nizozemskoj zaključio je da su mirovnjaci te zemlje 13. jula 1995. evakuisali ljude iz svoje baze pored Srebrenice, uprkos tome što su znali da su "u ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni" od strane srpskih vojnika.

UN je kritikovan jer nije odobrio korištenje vazdušnih udara NATO-a kako bi podržao holandske trupe na zemlji.

"Za neke od veterana Dutchbat-a i dalje ostaju lične i socijalne posljedice iz ove misije", napisao je ministar odbrane Ank Bijleveld-Schouten u pismu parlamentu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG