Linkovi

Mario Monti: Pravi čovjek za sadašnje italijansko stanje


Mario Monti: Pravi čovjek za sadašnje italijansko stanje
Mario Monti: Pravi čovjek za sadašnje italijansko stanje

Ono što je pred gospodinom Montijem nije nimalo lako. Slično Grcima, i mnogi Italijani su nezadovoljni zbog mjera štednje koje će novi predsjednik italijanske vlade morati provesti.

Ekonomista Mario Monti novi je predsjednik italijanske vlade. Pred njim je nimalo laka obaveza - srediti ekonomsko stanje zemlje i povratiti poštovanje italijanskoj politici. Donedavno, bivajući u Briselu, u sjedištu Evropske unije, gospodin Monti je doživljavan kao prijatan univerzitetski profesor. Malo ko je znao, ili pretpostavljao, da će mu biti povjeren mandat predsjednika vlade.

I u Briselu, i inače, gospodin Monti je isticao stav da je za italijanske ekonomske i finansijske teškoće dugoročno rješenje fokusiranje na ekonomski rast, a da evropski plan ekonomskog oporavka mora biti više od mjera štednje u zemljama koje su zapale u teškoće.

Mario Monti
Mario Monti

„U aparatusu, neophodnom za osiguravanje finansijske discipline, nije dovoljno pažnje posvećeno elementima ekonomskog rasta, primjera radi, inesticijama u javni sektor“ - smatra gospodin Monti.

Lideri Njemačke i Francuske, evropskih ekonomski najsnažnijih zemalja, najtvrđi su zagovornici mjera budžetske štednje, i u Italiji i u drugim rastrošnim članicama Evropske unije. Prije nego što će se naći na poziciji sličnoj njihovoj gospodin Monti je govorio:

„Na dobrom su putu, ali moraju učiniti više, razmišljajući i djelujući kao su-donosioci odluka bitnih za Evropu, a ne samo kao lideri svojih država.“

Zbog svojih ekonomskih stavova i iskustva gospodin Monti je imao široku podršku prilikom formiranja nove italijanske vlade. Snažan je zagovornik ekonomske integracije Evrope, deset godina je bio na visokim ekonomskim pozicijama unutar Evropske unije, a prije toga i ekonomski savjetnik u mnogim velikim kompanijama.

Italijanka Leila Simona Talani, profesorica ekonomije na Kraljevskom koledžu u Londonu, smatra da je Mario Monti pravi čovjek za sadašnje italijansko ekonomsko stanje i dodaje:

Leila Simona Talani
Leila Simona Talani

„On je osoba koja može dati težinu i kredibilitet italijanskoj ekonomskoj politici, doprinijeti sigurnosti na berzanskim tržištima i razumno voditi Italiju ka daljoj ekonomskoj liberalizaciji.“

Taj kredibilitet je prijeko potreban nakon politički i ekonomski neodgovornog Silvia Berlusconia, na kraju prisiljenog da podnese ostavku.

Gospodin Monti želi mnogo od tog nereda dovesti u red i sanirati odnose izazvane finansijskom krizom i ističe:

„Od ogromne važnosti je ne dozvoliti da tenzije izazvane krizom u euro-zoni i, ponekad, netrpeljivost među pojedinim zvaničnicima članica Evropske unije, vode unazađivanju evropskog jedinstvenog tržišta. To bi bilo poražavajuće za Evropu.“

Ono što je pred gospodinom Montijem nije nimalo lako. Slično Grcima, i mnogi Italijani su nezadovoljni zbog mjera štednje koje će novi predsjednik italijanske vlade morati provesti. U finansijskim krugovima svaki njegov potez biće pažljivo odmjeravan da bi se ocijenilo da li je Mario Monti, kao predsjednik vlade, dovoljno snažan da smiri napetosti oko finansijske budućnosti Italije.

XS
SM
MD
LG