Linkovi

Uspjeh ozbiljnih digitalnih medija ovisi o financiranju


Pružati najnovije vijesti i komentare na trenutna dogadjanja u svijetu, u Americi je posao koji se sučeljava sa velikim izazovima. Starija publika polako nestaje, a nova tehnologija digitalnih usluga se bori da zadobije pažnju mladih. Budućnost novinarstva - moguće je - da ovisi o tome mogu li sami, drugim poslovnim projektima, obezbijediti financiranje i neovisnost.

Magazin Newsweek se prebacio na isključivo digitalnu verziju decembra mjeseca 2012. godine, no prošlog je mjeseca počeo ponovno sa štampanom verzijom, kada je magazin kupila kompanija IBT Media.

Medjutim, jedan od čelnika kompanije, Kate Gardiner, kaže da štampani magazin za cilj nema mladju publiku.

“Ta je publika demografski starija, bogatija, i mnogo više zainteresirana za medjunarodnu politiku i ekonomiju. No, glavni korisnici naših socijalnih medija su mnogo mladji., kaže Kate Gardiner.

Gardinerova je bila medju predstavnicima mnogih kompanija koje su promovirale svoje digitalne medijske proizvode na nedavnoj konferenciji u gradu Austinu u Texasu.

Michael Manness iz medijske Fondacije Knight kaže da je digitalno novinarstvo medjutim još uvijek u začetnoj, kaotičnoj fazi, i dodaje:

“Svako može objavljivati, svako može proizvoditi, svako može dati svoj glas - još uvijek je to neuskladjena buka.

Mladja publika ima tendenciju da čita vijesti na brzinu, i to samo one kratke, nemajući strpljenja za duge i analitičke priče.

Ipak Maness smatra da novinske organizacije sa ozbiljnim sadržajem mogu zadobiti mlade na svoju stranu.

“To čak ne moraju biti ni dubinske analize, medjutim, postoji jedna jasnost u izvještavanju i znanje materije, i stoga mislim da za takvo novinarstvo i dalje ima dobre prilike da preživi.

Neke novinske kompanije na internetu su osobene jer se fokusiraju na odredjene sadržaje, ili vijesti, često na lokalnom nivou.

Jedna od najuspješnijih u tome je Texas Tribune, koja prati lokalnu politiku i probleme na nivou savezne države, financirajući se iz privatnih donacija i odredjenih poslovnih projekata sa strane.

To bi mogao biti model za druge medije na internetu, kaže Jake Batsell, koji trenutno radi za Texas Tribune. Za Glas Amerike je govorio putem Skype-a.

“U osnovi takva kompanija istovremeno vodi 5 ili 6 poslovnih projekata , gotovo kao mini-biznisa sa strane, kako bi se omogućilo financiranje novinske proizvodnje.

Texas Tribune je postao poznata internet stranica zbog svojih reportaža, i polako povećavaputem, kaže Batsell , integriteta zasnovanog na financijskoj raznolikosti.

“ U položaju su da vrate donaciju, ukoliko odredjeni donator pokušava utjecati na sadržaj ili dobiti dio uredničke kontrole. To je zato što vode i druge biznise.

Batsell zaključuje da takve neovisne novinske organizacije na oku drže vlast, a njihova se efikasnost odslikava u tome što služe interesima gradjana - svoje sve veće publike.
Uspjeh ozbiljnih digitalnih medija ovisi o financiranju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
XS
SM
MD
LG