Linkovi

Klimatske promjene: Snažna poruka sa ulica New Yorka


"Zaista smo iznenađeni odzivom. Ovo nije samo najveći prosvjed o klimatskim promjenama. Ovo je najveće političko okupljanje u SAD posljednjih deceniju, dvije."

Oko stotinu hiljada prosvjednika izašlo je jučer na ulice New Yorka da bi učestvovali u maršu nazvanom "Narod za pozitivne klimatske promjene." Osnovna poruka tog marša, održanog samo dva dana prije početka Generalne skupštine Ujedinjenih naroda na kojoj će se razgovarati i o klimatskim promjenama, je poziv liderima zemalja, članica svjetske organizacije, da se suoče sa prijetnjom daljih negativnih klimatskih promjena i odgovorno djeluju na njihovom predupređivanju.

Jučeranji dan u New Yorku bio je vrlo živopisan i slojevit, i po učenicima marša i po porukama koje su upućivali. Dijelom kao parada, dijelom kao prosvjedni marš ispunio je ulice na prostoru od tridesetak gradskih blokova.

Ekolog, pisac i aktivist Bill McKibben, jedan od organizatora marša, prije pola godine uputio je poziv svima onima koje zabrinjavaju nepovoljne klimatske promjene da se jučer nađu na njujorškim ulicama. Za marš je rekao:

"Zaista smo iznenađeni odzivom. Ovo nije samo najveći prosvjed o klimatskim promjenama. Ovo je najveće političko okupljanje u Sjedinjenim Državama posljednjih deceniju, dvije."

Prosvjednici su nosili transparente i zastave, uzvikivali slogane, plesali i svirali duž tri sata hoda duge rute koja ih je vodila do zgrade Ujedinjenih naroda. Nije bilo govora. Umjesto toga snažna simbolika, poput Nojeve barke, izgrađene specijalno za jučerašnji prosvjed.

Na barci je bio i Husein Rashid, profesor islamskih nauka i imam:

"Mislim da nam i ovo okupljanje govori da ima jako mnogo razloga da budemo zabrinuti, da tražimo promjene. Istovremeno, ovakva okupljanja su i ogroman podsticaj da cijenimo vrijednosti do kojih nam je stalo."

U jednom trenutku ogromna masa okupljenih je zaćutala u znak poštovanja i sućuti sa onima koje nepovoljne klimatske promjene... rast nivoa mora, suše i oluje... pogađaju najteže. I odmah zatim ponovo su ulicama odjekivali najraznovrsniji zvuci tog živopisnog i impresivnog alarma i poziva na prijeko potrebno bolje klimatsko sutra.

George Rusham, jedan od prosvjednika, je rekao:

"Volimo našu planetu. Želimo imati budućnost. Želimo da se čuje naš glas, da ga čuju oni koji nas predstavljaju. To mora biti i jedan od njihovih prioriteta, ili ih nećemo birati."

Među prioritetima prosvjednika su socijalna pravda, hrana, zdravlje, opstanak ugroženih zajednica.... istakla je Winny Byanyimma, izvršna direktorica humanitarne organizacije Oxfam International:

"Želimo akciju jer nam znanost govori da, ako ne budemo djelovali, idemo u planetarnu katastrofu. Želimo da mnoge vlade izvedu svoje zemlje na održiv ekonomski put, da osiguraju osnovne čovjekove potrebe i uvjete da naša planeta opstane."

Organizatori njujorškog marša saopštili su da je istovremeno u 56 zemalja održano 2.600 prosvjeda sličnih ovom u New Yorku. Kako će se i koliko će se svi ti prosvjedi odraziti na debatu o klimatskim promjenama tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, zaključke tog skupa i korake koji će biti poduzimani ostaje da se vidi. Izvjesno je da dalje negativne klimatske promjene moraju biti zaustavljene prije nego li bude isuviše kasno.

Klimatske promjene: Snažna poruka sa ulica New Yorka
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

XS
SM
MD
LG