Linkovi

New York: Otpušten policajac zbog smrti Afroamerikanca


Poslije smrti Erica Garnera 2014. održani su protesti, a demonstranti su nosili plakate sa natpisom "Ne mogu da dišem" (I can't breathe) - riječi koje je Eric Garner uputio policajcu prije smrti.
Poslije smrti Erica Garnera 2014. održani su protesti, a demonstranti su nosili plakate sa natpisom "Ne mogu da dišem" (I can't breathe) - riječi koje je Eric Garner uputio policajcu prije smrti.

Policija New Yorka saopštila je da je otpušten policajac Daniel Pantaleo, koji je umiješan u smrt Afroamerikanca Erica Garnera 2014.

Garner je preminuo prilikom pokušaja hapšenja, pošto ga je Pantaleo uhvatio oko vrata. Garnerova smrt je pokrenula i pokret "Black Lives Matter" protiv policijske brutatalnosti prema crncima u SAD.

Na snimku incidenta iz 2014. vidjelo se kako Daniel Pantaleo hvata Erica Garnera oko vrata u pokušaju da ga uhapsi, pošto je na ulici u New Yorka prodavao švercovane cigarete.

Policajac Danijel Pantaleo 2013.
Policajac Danijel Pantaleo 2013.

Posljednje riječi koje je Pantaleo uputio policajcu, kako se čulo na snimku, bile su "Ne mogu da dišem".

Ipak, porota u New Yorku je odbila da podigne optužnicu protiv policajca, a Sekretarijat za pravosuđe odbio da ga krivično goni. Daniel Pantaleo je suspendovan, a potom vraćen na kancelarijski posao.

James O'Neill ​iz policije New Yorka objavio je odluku o otpuštanju Pantalea i kazao da je Pantaleo koristio zahvat "kragne" iako je prošao obuke i znao da je taj zahvat zabranjen, i tako izazvao "nepopravljivu tragediju".

Patrick Lynch iz policijskog sindikata je osudio odluku o otpuštanju Pantalea i ocijenio je kao popuštanje pod političkim pritiskom koje stavlja ostale policajce u rizičnu situaciju. On je pozvao na smjenu gradonačelnika Bill de Blasija.

Garerova kćerka Emerald, međutim, smatra da pravda nije zadovoljena.

"Policijac Pantaleo, ustvari sad mogu da kažem Daniel Pantaleo, je ubica i ja se tako osjećam", rekla je Emerald Garner.

Grad Njukork se nagodio sa porodicom Erica Garnera 2015. godine i isplatili im 5,9 miliona dolara kako bi izbjegao građansku parnicu.

Ubistva crnaca od strane policajaca širom zemlje su konstantni problem u nekim zajednicama.

Washington Post piše da su policajci tokom 2019. ubili 102 Afroamerikanca.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG