Linkovi

Novi IPad osvaja svijet


Novi IPad se trenutno prodaje u 10 zemalja svijeta
Novi IPad se trenutno prodaje u 10 zemalja svijeta

Neki analitičari predviđaju da bi Apple ove godine mogao prodati i do 60 miliona novih IPad-a.

U petak je u prodaju pušten novi IPad kompanije Apple. Iako novine nisu revolucionarne, tehnološki stručnjaci kažu da bi ova nova spravica mogla postati novi bestseller. Potrošači u cijelom svijetu su satima čekali u redovima kako bi bili među prvima koji će kupiti novi IPad. Međutim, nije baš svako impresioniran načinom na kojeg Apple vodi svoje poslovanje.

Novi IPad se sada nalazi u prodaji u 10 zemalja. Na stotine ljudi je stalo u redove ispred prodavnica širom svijeta, neki su čak tu i noćili, kako bi bili među prvima koji će kupiti treću generaciju IPada. I usred euforije tipične za puštanje u prodaju novih Applovih proizvoda, oni koji su imali dovoljno snage i strpljenja da budu prvi, su naišli na doček svojstven rock zvijezdama. Sa početnom cijenom od 500 dolara, novi mali prenosni kompjuter ima brži procesor, oštriju sliku i bolju kameru. Stručnjaci kažu da to nije velika razlika u odnosu na prethodnu verziju, ali profesor u Hong Kongu, Gino Yu, kaže da ovaj kompjuter predstavlja budućnost.

Mislim da će biti veoma popularan. Za mnoge, on je zamijenio regularne laptop kompjutere i to je zapravo multimedijalna sprava, kaže profesor Yu.

Ali nije svako oduševljen najnovijim Applovim proizvodom. U Washingtonu i New Yorku, prosvjednici su izrazili zabrinutost zbog radnika koji sastavljaju Applove proizvode.

Mi u Sjedinjenim državama kupujemo proizvode i ne razmišljamo o radnicima koji ih sastavljaju. A za samo nekoliko dolara više, kompanija Apple bi mogla biti mnogo odgovornija prema svojim radnicima u Kini, kaže jedan od prosvjednika.

Pocetna cijena novog IPad-a je $500
Pocetna cijena novog IPad-a je $500

Udruženje za pravednost na radnom mjestu istražuje uvjete rada u Applovim fabrikama u Kini, nakon što su u javnost dospjeli izvještaji o eksplozijama u fabrikama, niskim platama i slučajevima samoubistava među radnicima. Applov proizvođač Foxconn navodi da povećava plate do čak 25%, iako tamošnji radnici kažu da je menadžment povećao cijene smještaja i hrane. Prosvjednici su sakupili više od 250 hiljada potpisa, pozivajući Apple da poduzme akciju.

Apple navodi da razmišlja na drugačiji način. Mi od njih tražimo da razmišljaju etički. Oni su lider na tržištu i ako bi oni poduzeli korake ka strategiji zaštite radnika, to bi zaista utjecalo i na ostale na tržištu da poduzmu isto. To je ono što želimo da oni urade. Želimo da budu lider koji kažu da jesu, kaže jedna prosvjednica.

Ali većina potrošača na to ne obraća previše pažnje. Prvi kupci su reporterima rekli da se čekanje na novi IPad isplatilo. Kompanija Apple trenutno dominira tržištem prenosivih osobnih kompjutera i od 2010 ih je prodala više od 55 miliona. Neki analitičari predviđaju da bi Apple ove godine mogao prodati i do 60 miliona novih IPad-a.

XS
SM
MD
LG