Linkovi

SAD: „Ponosna sam i sretna. Od danas sam američka državljanka“


Jedna od lijepih tradicija u povodu 4. jula, Dana neovisnosti SAD, je i prijem brojnih useljenika u američko državljanstvo

Jedna od lijepih tradicija u povodu 4. jula, Dan neovisnosti Sjedinjenih Američkih Država je i prijem u američko državljanstvo brojnih useljenika koji su ispunuli sve potrebne uvjete. Jedna od tih ceremonija održana je prije neki dan u prostorijama jednog od federalnih sudova u Washingtonu.

U najkraćem za svaku useljenicu i i svakog imigranta bio je to trenutak koji će pamtiti do kraja života. Neki od njih to potvrđuju i kratkim rečenicama izgovorenim u mikrofon Glasa Amerike

Carlos Rivas iz Salvadora: „Presretan san danas. Postao sam američki državljanin.“

Jeniffer Matiche: „Ponosna sam i sretna. Od danas sam američka državljanka, inače sa Tajvana.“

Cheto Zier Ohlaka: „Ja sam iz Nigerije, a od sada i američki državljanin. Sretan sam.“

I nisu samo oni bili uzbuđeni:

„Ja sam sudinica Ellen Segal Huvelle. Ovo je divan dan.... preko stotinu novih državljana. Teško je ne biti uzbuđen zbog radosti svakog od njih. Zaista divan, srećan dan.“

Nešto ranije gospođa Huvelle, sudinica američkog okružnog suda, predvodila je ceremoniju prijema u državljanstvo. Sudska službenica prozivala je prisutne....

„Sophia Lee, Kina.... Camilla Rios,Tadžikistan.... Bendavak Benendes, Etiopija.... Jose Marusen, Salvador.... Aruna Hamera, Sierra Leone.... bila su imena od tih stotinjak i više novo primljenih u državljanstvo Sjedinjenih Država.

Nakon što su se, sa podignutom desnom rukom obavezali da će, slobodno i svojom voljom, poštovati sve obaveze u državi koja ih je prihvatila, nakon čestitki i kratkog predaha, još poneka riječ:

Sumeh Gabraheyes iz Etiopije: Izbjegao sam iz Etiopije zbog političkog proganjanja. U novembru ću ovdje glasati. Vrlo sam sretan zbog te privilegije.

Camilla Rakimov Rios iz Tadžikistana: Jedva čekam da ovdje glasam. Jedva čekam da putujem kao Amerikanka. Sretna sma i zbog moje bebe koja će biti rođena za nekoliko mjeseci.

Cheto Zier Ohlaka iz Nigerije: Uživaću u slobodi govora, slobodi vjere.... mnogim slobodama. Takve mogućnosti nisam imao tako odakle sam došao.

Jennifer Matiche sa Tajvana: Osjećam određenu tugu za onim što sam ostavila u rodnoj zemlji. Istovremeno, sretna sam jer je ovdje toliko mnogo mogućnosti.

Nova zemlja, za sve njih i nove mogućnosti. A 4. juli, Dan neovisnosti, praznik kojem će se ubuduće radovati kao američki državljani.
SAD: „Ponosna sam i sretna. Od danas sam američka državljanka“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00
XS
SM
MD
LG