Linkovi

Nesiguran u vezi s 'arapskim proljećem', Izrael želi potvrdu savezništva s Amerikom


Premijer Benjamin Netanyahu i predsjednik Barack Obama za prošlogodišnjeg susreta u Bijeloj kući
Premijer Benjamin Netanyahu i predsjednik Barack Obama za prošlogodišnjeg susreta u Bijeloj kući

Beverly Milton-Edwards: "Izrael se osjeća vrlo nesigurnim jer Hamas je prijetnja na njegovom pragu, u Pojasu Gaze. Izrael vidi prijetnju i na sjevernoj granici, od strane islamističkih snaga poglavito Hezbollaha. Po mom mišljenju, to objašnjava zašto Izrael ne vjeruje u aktualne mirovne pokušaje."

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu stiže ovaj tjedan u posjet Sjedinjenim Državama. Njegov je cilj da dobije potvrdu američke podrške Izraelu u svijetlu političkih promjena u arapskom svijetu i sve većem pritisku Palestinaca.

Izraelski čelnik imat će priliku objasniti predsjedniku Obami kako se on planira nositi s promjenama u arapskom svijetu te sve većem unutarnjem i vanjskom pritisku za mir s Palestincima.

Izraelski dužnosnici kažu da je prerano reći do kakvih će promjena doći u susjednim arapskim državama, ali se oni pribojavaju da će nove vlade biti još neprijateljskije prema Izraelu. U obraćanju parlamentu izraelski premijer Netanyahu rekao je da u ovom tranzicijskom razdoblju položaj Izraela može postati problematičniji i izazovniji.

"Izrael vidi što se događa u Egiptu, Siriji i Libanonu koji se nalazi sada pod vlašću Hezbollaha" – rekao je Netanyahu i dodao da je prosvjed tisuća Palestinaca na izraelskim granicama u nedjelju bio pokušaj invazije izraelskog teritorija i povreda njegovog suvereniteta.

Za te prosvjede neki su analitičari kazali da je takozvano 'arapsko proljeće' stiglo i na prag Izraela. Premijer Netanyahu je kazao da Izrael želi mir s Palestincima te je iznio niz uvjeta za to.

Međutim, niti jedan prijedlog ne sadrži promjenu izraelske politike ili ustupke. Izraelski čelnik tvrdi da Palestinci moraju priznati Izrael kao židovsku državu, pristati da Jeruzalem ostane jedinstven i pod izraelskom vlašću te da buduća palestinska država bude demilitarizirana. On je, također, isključio mogućnost povratka palestinskih izbjeglica u Izrael kazavši da bi to prijetilo samom postojanju židovske države.

Izraelske čelnike također brine pomirenje umjerenijeg pokreta Fatah, koji upravlja Zapadnom obalom, i militantne islamističke organizacije Hamas koja vlada Pojasom Gaze. Izrael se protivi odnosima s palestinskim vlastima ako u njima sjede predstavnici Hamasa.

Sjedinjene Države smatraju Hamas terorističkom organizacijom čija povelja poziva na uništenje židovske države. Beverley Milton-Edwards, politologinja na Kraljevskom sveučilištu u Belfastu, o tome kaže: "Izrael se osjeća vrlo nesigurnim jer Hamas je prijetnja na njegovom pragu, u Pojasu Gaze. Izrael vidi prijetnju i na sjevernoj granici, od strane islamističkih snaga poglavito Hezbollaha. Po mom mišljenju, to objašnjava zašto Izrael ne vjeruje u aktualne mirovne pokušaje."

Palestinski dužnosnici namjeravaju biti u Washingtonu u isto vrijeme kad i izraelski premijer kako bi promovirali svoj sporazum o među-palestinskom pomirenju. Nabil Shaath, visoki palestinski dužnosnik, je nedavno izjavio: "Jedinstvo je potrebno za bilo što. Kako bi mogli potpisati sporazum s Izraelom, ukoliko jamčimo njegovu primjenu samo na Zapadnoj obali, a ne i u Pojasu Gaze? To je suludo. Jedinstvo je preduvjet za mir."

Palestinci se, također, pripremaju za rujan kad će zatražiti podršku Ujedinjenih naroda za njihovu državnost. Izrael, s druge strane, pokušava dobiti međunarodnu podršku za sprečavanje priznavanja palestinske države prije nego li bude postignut konačni mirovni sporazum.

XS
SM
MD
LG