Linkovi

Neobično 'groblje' ruskih raketa u istočnoj Ukrajini


A war prosecutor observes collected parts of Russian rockets which were used to attack the city of Kharkiv, in Kharkiv, Ukraine, Dec. 22, 2022.
A war prosecutor observes collected parts of Russian rockets which were used to attack the city of Kharkiv, in Kharkiv, Ukraine, Dec. 22, 2022.

Istočni ukrajinski grad Kharkiv ima neobično "groblje", ono koje podsjeća na neke od najvećih šteta učinjenih od ruske invazije: ostatke raketa korištenih protiv ovog grada i njegovih ljudi.

Na groblju se nalazi više od 1000 projektila ili njihovih dijelova. Lokalne vlasti nadaju se da mogu pomoći u pružanju informacija za bilo kakav slučaj tužiteljstva protiv ruskih vlasti i vojnika. A jednog dana, možda, postanu dio muzeja zločina u zemlji.

Cilindri poredani su u redove prema svojoj veličini, čineći impresivan iako šokantan prizor iz zraka.

Dmytro Chubenko, glasnogovornik regionalnog tužiteljstva u Harkovu, rekao je da su rakete skupljane od prvih napada, a nakon nekog vremena dužnosnici su ih odlučili razvrstati po vrsti.

"Ovo su dokazi koje bi koristio međunarodni kazneni sud", rekao je tijekom posjeta mjestu. Napomenuo je da su neki stručnjaci već došli u grad analizirati materijal.

Projektili su, dodao je, korišteni protiv nekih važnih stambenih područja, kao što su Sjeverna Saltivka i Oleksiivka. Rekao je da vlasti procjenjuju da je najmanje 1.700 ljudi ubijeno granatiranjem, uključujući 44 djece, u Harkivu i njegovoj okolici.

Ljeti su zgrade u područjima kao što je Saltivka bile ozbiljno oštećene, neke su pocrnjele, a druge se raspadale. Aktivnosti praktički nije bilo, trgovine su bile zatvorene, a stanovi uništeni. Zima nije ništa popravila.

"Sve smo izgubili i uopće nije jasno što možemo očekivati u budućnosti", rekla je Anna, stanovnica Sjeverne Saltivke koja je otišla prije nekoliko mjeseci i koja nije dala svoje prezime iz sigurnosnih razloga.

Ihor Deshpetko, 44, i dalje živi u Harkivu, unatoč uvjetima.

"U mojoj kući nema grijanja, (i) nažalost neće ga biti do kraja zime", rekao je, dodavši da je sada područje u kojem živi sklon nazvati "crnim susjedstvom".

Vrativši se na "groblje" projektila, Chubenko iz ureda tužitelja rekao je da će držati rakete koliko god bude potrebno kako bi svaki stručnjak ili tužitelj mogao uzeti informacije koje treba koristiti kao dokaz protiv Rusa.

I nakon toga?

“Ne znam što će se dalje dogoditi”, rekao je. – Možda napravimo muzej.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG