Linkovi

Njemački šef diplomatije: Srbija treba prihvatiti nezavisnost Kosova kako bi ušla u EU


Njemački šef diplomatije Zigmar Gabrijel sa predsjednikom Vlade Kosova Ramušom Haradinajem, Priština 15. februar 2018.
Njemački šef diplomatije Zigmar Gabrijel sa predsjednikom Vlade Kosova Ramušom Haradinajem, Priština 15. februar 2018.

Njemački šef diplomatije Zigmar Gabrijel rekao je u Prištini da bi Srbija trebalo da prihvati nezavisnost Kosova kako bi ušla u EU.

On je kazao i da će Njemačka pomoći da Kosovo prizna još pet zemalja EU koje to nisu učinile.

Gabrijel je posjetio i Mitrovicu gdje je kazao da na sjeveru Kosova postoji organizovani kriminal i da međunarodna zajednica to ne smije da toleriše.

Nakon razgovora sa predsjednikom Vlade Kosova Ramušom Haradinajem, ministar inostranih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel rekao je da bi najbolje bilo pronaći rješenje sa Srbijom kako bi se završio konflikt oko granica i pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova.

On je u Prištinu doputovao u srijedu uveče nakon što je posjetio Beograd.

“U Beogradu sam takođe kazao da ako Srbija želi da ide ka Evropskoj uniji, vladavina prava je osnovni uslov, ali naravno i prihvatanje nezavisnosti Kosova. To je glavni uslov za ulazak u Evropu”, kazao je njemački ministar.

Gabrijel je rekao i da će njegova zemlja pomoći Kosovu u naporima da se osigura priznavanje preostalih pet članica EU koje to još nisu učinile.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kazao je da je Kosovo spremno za konačni sporazum sa Srbijom.

“Strategija za Zapadni Balkan predviđa i evropsku persepktivu za Kosovo. Mi možemo da konstatujemo da je konačno rješenje između Kosova i Srbije neophodno. Iako ne govorimo o tome kada će se to desiti mi se radujemo tom konačnom rješenju između Kosova i Srbije i mi smo posvećeni evropskoj perspektivi Kosova”, rekao je Haradinaj.

Zigmar Gabrijel sastao se u četvrtak i sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem i poručio, kako je prenio kabinet predsjednika Kosova, da će Njemačka biti snažan partner u nastavku konsolidacije i međunarodnog subjektiviteta Kosova, u ekonomskom razvoju i evropskoj perspektivi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG