Linkovi

Njemačka kritikuje Tursku zbog tretmana stranih novinara


Šef njemačke diplomatije Heiko Maas pred sastanak sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali.
Šef njemačke diplomatije Heiko Maas pred sastanak sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali.

Šef njemačke diplomatije Heiko Maas kritikovao je Tursku zato što je odbila da izda akreditacije stranim novinarima.

U intervjuu koji je objavljen u nedjelju, Maas je ocijenio da takvo ponašanje "nije u skladu sa našim razumijevanjem slobode štampe".

Turska je nedavno odbila da obnovi akreditacije nekoliko stranih dopisnika, među kojima su Jerg Braze, dopisnik njemačke televizije ZDF i Tomas Zajbert, reporter berlinskog dnevnika Tagesspiegel.

"Ako se novinari sprječavaju da obavljaju svoj posao, to nije u skladu sa našim razumijevanjem slobode štampe", izjavio je Maas za Tagesspiegel i dodao da "tamo gde se novinarima ne dozvoljava da ispituju i istražuju, nema slobodne demokratije."

Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke je u subotu uveče ažuriralo svoj savjet Nijemcima koji planiraju da posjete Tursku, pozivajući se na turski tretman stranih novinara.

"Ne može se isključiti mogućnost da će turska vlada preduzeti i druge mjere protiv predstavnika njemačkih medija kao i naših organizacija građanskog društva", saopštilo je ministarstvo.

Takođe je pomenuto da je Turska proteklih godina "proizvoljno" hapsila njemačke građane osumnjičene za veze sa zabranjenim grupama, kao što je mreža turskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u Sjedinjenim Državama. Turska optužuje Gulena i njegove pristalice da su organizovali pokušaj puča 2016.

Pritvaranje dvoje nemačko-turskih novinara dnevnika Die Welt, Denisa Jucela i Mesalea Tolua, pod optužbama za terorizam, izazvalo je diplomatsku krizu 2017. Jucle je držan više od godinu dana u zatvoru bez podizanja optužnice i napustio je Tursku kada je pušten iz zatvora. Toluu je dozvoljeno da ode iz zemlje u avgustu.

U godišnjem indeksu slobode štampe za 2018, Reporteri bez granica ocijenili su Tursku kao 157-mu od 180 zemalja svijeta. Maas je naveo da će Njemačka nastaviti da pokreće pitanje slobode medija sa turskom vladom.

XS
SM
MD
LG