Linkovi

Neizvjesna sudbina ukrajinskih boraca koji su se predali u Mariupolju


Ukrajinski vojnici nakon što su napustili opkoljenu čeličanu Azovstal u Mariupolju. (Pres služba ruskog Ministarstva odbrane preko AP)
Ukrajinski vojnici nakon što su napustili opkoljenu čeličanu Azovstal u Mariupolju. (Pres služba ruskog Ministarstva odbrane preko AP)

Moskva je saopštila da se još 771 ukrajinski vojnik predao u Mariupolju, odnosno napustio čeličanu Azovstal koja je bila njihovo posljednje uporište u tom gradu. 

Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da se od ponedjeljka predalo 1.730 ukrajinskih vojnika, a da je 80 ranjeno. Nije, međutim, jasno gdje će oni biti odvedeni i šta će sa njima biti. Crveni krst je saopštio da je registrovao nekoliko stotina ratnih zatvorenika, ali detalji nisu poznati.

Lider proruskih separatista u Donbasu, Denis Pušilin, izjavio je da su komandanti ukrajinskih boraca i dalje u Azovstalu, a da je više od polovine vojnika napustilo čeličanu. Ukrajinski zvaničnici nisu potvrdili šta se dešava sa borcima.

"Država pokušava da spasi ukrajinske borce i svaka informacija o tome koja ode u javnost može da ugrozi taj proces", rekao je portparol ukrajinske vojske Oleksandr Motuzajnik.

Ukrajina i Rusija daju oprečne informacije o tome šta se dešava. Iz Kijeva je potvrđeno da se u utorak predalo 250 vojnika, ali nije rečeno koliko ih je još ostalo. Rusija je u srijedu saopštila da se ukupno predalo 959 ukrajinskih boraca.

Rusija je operaciju nazvala masovnom predajom. Ukrajinci su, nasuprot tome, rekli da je njihov garnizon završio svoju misiju.

Ukrajinski vojnici poslije predaje i izlaska iz čeličane Azovstal u Mariupolju.
Ukrajinski vojnici poslije predaje i izlaska iz čeličane Azovstal u Mariupolju.

Crveni krst je saopštio da je registrovao stotine ukrajinskih ratnih zatvorenika, među kojima su i ranjeni vojnici, u skladu sa dogovorom Rusije i Ukrajine.

Međutim, nije rečeno da je Crveni krst i transportovao zatvorenike "na mjesta gde će biti zadržani".

Nije poznato šta će se desiti sa ukrajinskim borcima koji su napustili Azovstal. Neke od njih preuzele su ruske snage i odvele na teritoriju koju kontroliše Moskva.

Ko je kriv za stagniranje pregovora?

Kremlj je u srijedu saopštio da Ukrajina ne pokazuje spremnost da nastavi mirovne pregovore, dok zvaničnici u Kijevu krive Rusiju za izostanak napretka.

Posljednji poznati direktni mirovni pregovori održani su 29. marta. Zvaničnici kažu da su se nastavili daljinski ali su obje strane u utorak saopštile da razgovori stagniraju.

"Pregovori ne napreduju i primjetili smo potpunu nespremnost ukrajinskih pregovarača da nastave proces", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu.

Novinska agencija Interfaks prenijela je izjavu zamjenika ministra spoljnih poslova Rusije Andreja Rudenka da Rusija i Ukrajina ne održavaju pregovore "ni u jednom obliku" i da se Kijev praktično povukao iz procesa pregovora.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geračšenko je za situaciju okrivio ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Putin nije spreman da drži pregovore", saopštio je na aplikaciji za poruke Telegram. "Jedina šansa za mir je uništenje ruskih okupatora. A kada će oni biti spremni da priznaju poraz, mislim da su u pitanju mjeseci."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je ponudu da održi direktne razgovore sa Putinom prošle nedjelje ali je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog lidera, rekao u utorak da su pregovori "pauzirani".

Zauzimanje Mariupolja, grada u kom je prije rata živjelo 430.000 stanovnika, na sjevernoj obali Azovskog mora, bio bi najveći uspjeh Moskve u njenoj skoro tromjesečnoj ofanzivi na Ukrajinu.

Ali, Rusija se bori da zauzme više teritorije u istočnoj Ukrajini, a nije uspjela ni da sruši vladu predsjednika Vladimira Zelenskog niti zauzme glavni grad Kijev.

Pod stalnim ruskim granatiranjem, za koje Ukrajina procjenjuje da je ubilo 20.000 civila u Mariupolju, veći dio grada je pretvoren u ruševine. Ono što je od njega ostalo nalazi se između kopna pod ruskom kontrolom i poluostrva Krim, koje je Rusija takođe oduzela Ukrajini 2014.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG