Linkovi

'Ne ponavljajte naše greške' - poruka zatvorenika iz Marylanda mladim Amerikancima


Zatvorenik David Belton govori u sklopu programa Prisoners Against Teen Tragedy kojem je cilj spriječiti maloljetničku delinkvenciju.
Zatvorenik David Belton govori u sklopu programa Prisoners Against Teen Tragedy kojem je cilj spriječiti maloljetničku delinkvenciju.

Nagradu od 500 dolara za najbolji pismeni rad dodjeljuju upravo zatvorenici, iz vlastitog džepa. To ih čini ponosnima, jer osjećaju da na taj način barem djelomično ispravljaju štetu koju su nanijeli društvu.

Ako pitate zatvorenike zbog čega su u zatvoru, mnogi će reći da su svojevremeno pali pod loš utjecaj vršnjaka. Jedan zatvor u mjestu Hagerstown, u saveznoj državi Maryland, počeo je obrazovni program za zatvorenike koji se bavi upravo pritiscima i negativnostima s kojima se susreću mladi. Prilog Faize Elmasry.

17-godišnja Tomi Dare studira na lokalnom koledžu u Hagerstownu. Prije par mjeseci, na internetu je naišla na obavijest o natjecanju za najbolji pismeni rad, s nagradom od 500 dolara: "Upravo je to bilo nešto za mene. Tražilo se da napišem esej o lošim utjecajima od strane vršnjaka i da objasnim zašto ja odbijam uživati droge."

Tomi je pisala o odrastanju tipične afroameričke djevojke poput nje kao i o bavljanju sportom - naročito košarkom: "Droge i alkohol nas usporavaju, oni nas sprečavaju da se osjećamo kao pobjednici. Ako ih uzimamo, ne možemo iskoristiti sve svoje potencijale. Osjećam da bih se trebala izdići iznad svog tog pritiska od strane vršnjaka. Ja se smatram svojevrsnom kraljicom – I zato ne trebam svoje tijelo trovati drogama. Droge i alkohol ne priliče jednoj kraljici."

"Iz njezina se pismenog rada vidi da ona govori iz srca. Razgovarali smo o svim esejima koje smo primili, a ovaj smo izabrali, jer nam se činilo da ona zaista vjeruje u to što govori" - kaže Sal Mauriello koji radi u centru za maloljetne delinkvente u Hagerstownu i bio je u žiriju koji je izabrao rad Tomi Dare za najbolji.

Program “Zatvorenici protiv tinejdžerskih tragedija” dodijelio joj je nagradu od 500 dolara, koja ide na podmirenje školskih troškova. Sal Maurellio kaže da ovaj program, koji je počeo 1988., daje šansu mladim ljudima da nauče vrijedne životne pouke – to kroz kontakt sa zatvorenicima odnosno maloljetnim delinkventima. Uz natjecanje za najbolji pismeni rad, program organizira posjete mladih zatvoru, bilo samostalno ili u grupi. Na kraju, mogu i razgovarati sa zatvorenicima.

"U ovom programu sudjeluje 11 zatvorenika. Oni posjetiteljima govore o svojim iskustvima iz djetinjstva i o svojim zločinima. Govore im o negativnim pritiscima okoline i lošim odlukama koje su prethodile kršenju zakona" - kaže Sal Mauriello.

Osobna svjedočanstva zatvorenika doslovce pomažu u spašavanju mladih života - kaže glasnogovornik programa, Mark Vernarelli: "Zatvorenici su potpuno iskreni i otvoreni. Mladim posjetiteljima otvaraju svoja srca i duše."

Nakon posjete zatvoru, mladima je vrlo jasno da čak i mala pogreška - samo jedna loše donesena odluka - može imati ogromne posljedice. "Mnogi koji izdržavaju doživotnu kaznu zatvora nikad nisu povukli okidač pištolja ili nekoga izboli nožem. Bili su suučesnici u zločinu, vozili su auto kojim se bježalo s mjesta zločina ili su bili s kriminalcem koji je počinio sam zločin. A, ipak, dobili su doživotnu zatvorsku kaznu. Ta se činjenica uvijek vrlo dojmi naših mladih posjetitelja" - kaže Mark Varnarelli koji dodaje da od programa imaju korist i zatvorenici. Nagradu od 500 dolara za najbolji pismeni rad dodjeljuju upravo oni, iz vlastitog džepa. To ih čini ponosnima, jer osjećaju da na taj način barem djelomično ispravljaju štetu koju su nanijeli društvu.

XS
SM
MD
LG