Linkovi

Navodni ruski špijuni kombinirali stare špijunske metode i nove tehnologije


Najteži dio špijunskog posla je dostava same informacije, konkretnog predmeta ili novca, a da ne budete uhvaćeni - jer njihov prijelaz iz ruke u ruku trenutak je kada protivnik stupa u akciju i hvata vas na djelu

Američki Savezni istražni ured FBI prošlog je tjedna uhitio deset osoba za koje se sumnja da su pripadnici ruske špijunske mreže u Sjedinjenim Državama. Oni su se u svom radu služili klasičnim obavještajnim tehnikama, ali i najmodernijom tehnologijom. Neđutim, još uvijek nisu jasni ciljevi ovog ruskog špijunskog projekta, a upitna je i kompetentnost uhvaćenih agenata.

Najteži dio špijunskog posla je dostava same informacije, konkretnog predmeta ili novca, a da ne budete uhvaćeni. Jer njihov prijelaz iz ruke u ruku trenutak je kada protivnik stupa u akciju i hvata vas na djelu. Kako bi izbjegli takve situacije, nedavno uhićeni ruski agenti služili su se tradicionalnom taktikom špijunskog posla. No, kako kaže Peter Earnest, bivši američki obavještajac a danas direktor Muzeja špijunaže u Washingtonu, koristili su i neke nove tehnike.

Peter Earnest: Koristili su se tradicionalnim tehnikama špijunaže – na primjer, u hodu bi brzo izmjenjivali omotnice ili manje pakete s informacijama ili novcem. Ili pak, omot bi se ostavio na nekom skrovitijem javnom mjestu. Međutim, korištena je izravna veza između dva laptopa. Takva veza se uspostavljala između agenta koji je bio u kafiću i osobe koji je čekala u automobilu na obližnjem semaforu. To su prilično stare, ali elegantne metode. Isto kao i korištenje steganografije – postavljanja nevidljivog šifriranog teksta ili snimke na postojeće web stranice, tako da tajnu poruku može iščitati jedino osoba koja ima pravu lozinku.

No, kako FBI postupno objavljuje informacije o ruskim agentima, dolazi i do nejasnoća. Burtona Gerbera – koji je za hladnog rata u CIA-i bio odgovoran za obavještajne operacije u Sovjetskom savezu – recimo čudi što su se uhićeni ruski agenti, očito, međusobno poznavali. To, kaže Gerber, krši osnove obavještajnog rada, jer pravilo je da špijuni na neprijateljskom teritoriju ne znaju jedan za drugoga, kako ne bi dolazilo do izdaje u slučaju hvatanja jednog od njih.

Burtona Gerbera: To me čudi, iako moram reći da ne znamo još sve informacije. U prošlosti, obično smo hvatali jedan bračni par koji se bavio špijunažom, ili jednu osobu. Ali, kako im je pošlo za rukom da odmah uhite pet špijunskih parova – četiri bračna para i dvije osobe koje su operirale same?

Nedavno uhićeni Rusi nazivaju se u obavještajnom žargonu 'ilegalcima' jer su bili potpuno asimilirani u zemlji koju su špijunirali, i nisu – naoko - imali nikakvu vezu s vlastitom zemljom. Obično, takvi špijuni dobivaju zadatak da se zaposle u državnoj službi ili na nekom drugom osjetljivom položaju. Međutim, niti jedan od nedavno uhićenih ruskih agenata nije imao takav posao, pa vjerojatno, niti pristup povjerljivim informacijama. Tako da nije jasno kakve je to važne informacije Moskva od njih dobivala – kaže Peter Earnest.

Peter Earnest: Čini se da su oni došli u Ameriku kako bi se integrirali, bili normalni građani te počeli prikupljanje informacija o političarima te drugim ljudima koji su dio političkog procesa. No, niti jedan od njih nema pristupa tim ljudima. I zato čine ono što se naziva networking, upoznaju nove ljude, druže se, dio su zajednice u kojoj žive. Međutim, oni ne bi prošli sigurnosnu provjeru potrebnu za zaposlenje u CIA-i, FBI-ju ili Bijeloj kući. Ostaje im na raspolaganju nešto drugo – mogu pravim ruskim obavještajcima predlagati koji bi se ljudi možda mogli regrutirati kao suradnici.

Burton Gerber, koji je svojedobno bio na čelu CIA-ine postaje u Moskvi, kaže da su se američke protu-obavještajne aktivnosti ponešto promijenile u posljednjih desetak godina, od terorističkih napada na New York i Washington. I Rusija je, kaže on, više zabavljena protu-terorizmom nego hvatanjem klasičnih špijuna. Međutim, Moskvu i dalje Amerika vrlo zanima, kaže Burton Gerber.

Burton Gerber: Mislim da su Rusi uvijek Sjedinjene Države smatrali svojim glavnim neprijateljem. U posljednje su vrijeme i oni shvatili da im je terorizam veća prijetnja. Tako da se oni time sada bave više nego ikada prije.

No, očito, FBI se i dalje bavi klasičnim protu-obavještajnim radom – bez obzira što mu je glavna zadaća zaštititi Ameriku od terorizma. Peter Earnest, bivši američki obavještajac a danas direktor Muzeja špijunaže u Washingtonu, zadovoljan je svojim mladim kolegama.

Peter Earnest: Uočili su ih, pratili godinama, ušli su u njihova računala, u njihove stanove… Uhvatili su ih kako predaju informacije ruskim agentima, putem laptopa. To znači da je FBI držao prekrivenom cijelu tu mrežu. Ne može se reći da je tu bilo nekih ozbiljnih pogrešaka. To sve dolazi u trenutku kada je izričiti naglasak na protu-terorističkoj borbi, a ne na protu-obavještajnom radu. On, očito u ovom slučaju, nije bio zanemaren.

No, na mnogo pitanja o ovom slučaju još nema odgovora. Jedno od njih je – kako je FBI uopće otkrio ovu rusku obavještajnu mrežu?

XS
SM
MD
LG