Linkovi

Na jednom kalifornijskom otoku mladi uče kako čuvati prirodu


Zahvaljujući jednom programu organizacije Nature Conservancy, vodeće u svijetu organizacije za očuvanje i zaštitu ekološki važnih kopnenih i vodenih područja, mladima iz svih dijelova Amerike pruža se prilika da žive u prirodi, u izravnom kontaktu s njom. Mike O’Sullivan je razgovarao s nekoliko tinejdžera iz Los Angelesa koji su neko vrijeme proveli na izoliranom otoku kraj kalifornijske obale – na kratkoj udaljenosti od kuće, ali cijeli svijet daleko od grada.

Nešto više od sat vožnje, trajektom, otok Santa Cruz, u južnoj Kaliforniji, prirodni je rezervat. U 19. i na početku 20. stoljeća, otok je služio uzgoju stoke. Sedam tinjedžerki pomoglo je u obnavljanju prirodnih habitata na Santa Cruzu, oživljavanju njegovog močvarnog dijela.

Krševiti otok, veličine 25.000 hektara, najveći je u otočnom nizu Channel Islands. Nekada dom Indijancima, potom rančerima, na Santa Cruz su, zahvaljujući čovjeku, kaže koordinatorica programa Irene Bailey, unesene mnoge invazivne biljne i životinjske vrste koje su promijenile njegov ekosustav.

“Nastojimo ih iskorijeniti i na njihovo mjesto vratiti autohtone trave i drugu vegetaciju što će biti dobro za cijelu biljnu zajednicu i za ptice.”

Sudionici programa imaju prilike upoznati se sa vrstama koje su jedinstvene za ovu skupinu otoka, kao što je otočna lisica.

Tinejdžeri pohađaju Environmental Charter High School u predgrađu Los Angelesa, malu srednju školu koju su osnovali roditelji, edukatori, poslovni i neprofitni partneri, a koja, uz redovite srednješkolske predmete, poseban naglasak stavlja na učenje o prirodi i okolišu. Učenici sudjeluju u nacionalnom programu pod nazivom LEAF – akronim za Leaders in Environmental Action for the Future, Lideri u akciji za čuvanje okoliša za budućnost. Program vodi organizacija Nature Conservancy, koja je i većinski vlasnik otoka Santa Cruz.

Sedam djevojaka ovdje uči o prirodnom bogatstvu i raznolikosti, kaže jedna od njih, Keira Adams.

“Ponekad, kad prolazimo kroz neki dio, čini nam se da smo u području Amazona, a onda se sve iznenada mijenja – pustinja, pa prava tropska šuma. Vrlo je zanimljivo kretati se otokom i vidjeti i doživljavati različite vrste okoliša.”

Neke od djevojaka, kao Glenda Sanchez, s uzbuđenjem razmišljaju o karijerama u zaštiti okoliša.

Mislim da je naša generacija, koja više uči o okolišu, ključna jer dobili smo znanja o njemu, poznati su nam problemi, potrebno je samo za njih naći rješenja.”

Iskustvo koje stječu ovim programom tinejdžerima također pomaže u uspostavljanju suradnje s onima izvan njihova kruga najbližih prijatelja, kaže Sharon Tam.

“To je zato što se družimo s ljudima s kojima normalno ne bi dolazili u kontakt. A ovdje živimo zajedno s njima. Moramo svakodnevno zajedno raditi i komunikacija postaje jako važna.”

Iako je kampiranje dopušteno posjetiteljima, na drugoj strani otoka, dijelu koji je pod nadzorom Nacionalne službe parkova (National Park Service), pristup u većinu drugih dijelova otoka strogo je ograničen. Ali, tokom četiri ljetna mjeseca ovoj se djeci pruža prilika da ga istražuju i upoznaju – tako blizu, a tako daleko od njihova grada.
XS
SM
MD
LG