Linkovi

NATO uz nove članice Finsku i Švedsku započeo vježbe odbrane nordijske teritorije


Helikopter Kraljevske mornarice iz 820 mornaričkog vazdušnog eskadrona ispušta toplotne mamce poslije polijetanja sa broda HMS "Princ od Velsa", tokom učešća u NATO vežbe "Nepokolebljiv branilac 2024", 28. februara 2024. (Foto: Reuters/UK Ministry of Defence/Handout)
Helikopter Kraljevske mornarice iz 820 mornaričkog vazdušnog eskadrona ispušta toplotne mamce poslije polijetanja sa broda HMS "Princ od Velsa", tokom učešća u NATO vežbe "Nepokolebljiv branilac 2024", 28. februara 2024. (Foto: Reuters/UK Ministry of Defence/Handout)

NATO je u ponedjeljak započeo vježbu odbrane svojih nordijskih teritorija na koje se nedavno proširio. Više od 20.000 vojnika iz 13 zemalja učestvuje u vježbama koje će trajati skoro dvije nedjelje u sjevernim regionima Finske, Norveške i Švedske.

Sa više 4.000 finskih vojnika koji učestvuju, "Nordijski odgovor 2024." predvođen Norveškom predstavlja najveće učešće nove članice NATO-a u nekoj stranoj vježbi, saopštila je finska vojska.

"Po prvi put Finska će učestvovati kao država članica NATO-a u vršenju kolektivne odbrane regiona alijanse", navodi se u saopštenju finskih odbrambenih snaga.

Oružane snage Švedske saopštile su da će oko 4.500 pripadnika vazduhoplovstva, vojske i mornarice učestvovati u vježbi, koja se izvodi u zahtjevnim arktičkim zimskim uslovima.

Finska, koja sa Rusijom dijeli granicu od 1.340 kilometara, pridružila se NATO u aprilu 2023. godine, što je bio historijski potez pošto je decenijama bila vojno neutralna. Svojom kandidaturom, koju su sada ratifikovale sve članice NATO, susedna Švedska trenutno završava formalnosti za ulazak u vojnu alijansu kao njena 32. članica - najverovatnije u martu.

I Švedska, i Finska, razvile su jake veze sa NATO-om po završetku Hladnog rata, ali je javno mnijenje ostalo čvrsto protiv punopravnog članstva sve do invazije Rusije na Ukrajinu.

Neutralnost je viđena kao najbolji način da se izbjegnu tenzije sa Rusijom, njihovim moćnim susjedom u regionu Baltičkog mora. Ali ruska agresija izazvala je dramatičan pomak u javnom mnjenju u obje zemlje i oni su zajedno podnijeli zahtjev za članstvo u NATO-u u maju 2022.

Godinama se NATO vježba, koja se svake druge godine izvodi u arktičkim ekstremnim uslovima sjeverne Norveške, zvala "Hladni odgovor".

Međutim, "zahvaljujući proširenju NATO sa Finskom i konačno Švedskom, mi sada proširujemo vježbu na nordijski odgovor", saopštile su norveške oružane snage na svojoj web stranici. Ove godine zajednički domaćini vježbe su Finska, Norveška i Švedska.

Pannordijska vježba je dio "Nepokolebljivog branioca 24" (Steadfast Defender 24), najveće vježbe NATO-a u posljednjih nekoliko decenija, sa i do 90.000 vojnika uključenih u višemjesečne manevre, čiji je cilj da pokažu da alijansa može da brani svu svoju teritoriju do granice sa Rusijom.

Zemlje učesnice u trenutnoj vježbi koja traje do 15. marta su Belgija, Velika Britanija, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Holandija, Norveška, Španija, Švedska i Sjedinjene Američke Države.

Otprilike polovina trupa učesnica vježbaće na kopnu. Ostali će trenirati na moru, sa više od 50 podmornica, fregata, korveta, nosača aviona i raznih amfibijskih plovila koja će učestvovati, a u vazduhu sa više od 100 lovaca, transportnih aviona, aviona za pomorski nadzor i helikoptera, navodi norveška vojska.

Kombinovana zajednička obuka će se fokusirati na odbranu i zaštitu nordijskog regiona, rekli su norveški vojni zvaničnici.

XS
SM
MD
LG