Linkovi

NATO: Samo jedan prioritet .... mir i sigurnost


"Budimo otvoreni ... NATO savez nema izbora, nema priotiteta, mora se efikasno nositi sa svim ključnim prijetnjama."

Vrlo brzo nakon najave američkog predsjednika da će Sjedinjene Države zadržati 8.400 vojnika u Afganistanu, u Varšavi će se, sutra i u subotu, okupiti lideri zemalja članica NATO saveza. Ključne teme samita biće nastavak podrške afganistanskim oružanim snagama, borba protiv militanata i ekstremista takozvane Islamske države na južnom boku Saveza i predupređivanje eventualne ruske agresije na zemlje, članice saveza, na istočnom krilu NATO-a.

U najkraćem, od Afganistana, preko Ukrajine do Islamske države .... jako je mnogo prijetnji svjetskom miru i sigurnosti o kojima će se morati govoriti u Varšavi.

Anthony Cordesman, analitičar Centra za strateške i međunarodne analize, ističe:

"Budimo otvoreni ... NATO savez nema izbora, nema priotiteta, mora se efikasno nositi sa svim ključnim prijetnjama."

Sa sada poznatim brojem američkih vojnika u Afganistanu, lideri zemalja članica NATO-a trebaju strategiju kojom će pomoći rješavanje brojnih afganistanskih problema, ekonomskih i političkih. Zbog neuspjeha u obnovi mirovnih pregovora sa Talibanima u Afganistanu raste broj poginulih, okršaji su sve češći i brutalniji.

O tome Anthony Cordesman kratko kaže:

"To je stanje u kojem ne gubimo, ali uz ono što se tamo dešava, jasno je da još uvijek ne pobjeđujemo."

Na južnom boku, NATO se protiv Islamske države ne bori kao savez. Pojedine članice odlučuju se unilateralno na slanje vojnih trupa u sastav koalicije koju predvode Sjedinjene Države. Nakon prošlogodišnjih napada u Parizu, bilo je sugestija i zahtjeva da se aktivira mehanizam zajedničke odbrane, jedan za sve, svi za jednog, u borbi protiv ISIL-a.

Koliko je to realno?

Daniel Server, analitičar sa Fakulteta za međunarodne studije univerziteta Johns Hopkins, nudi slijedeću procjenu:

"Mislim da se NATO kao savez neće intenzivnije, u većem obimu, zvanično uključivati u rješavanje stanja u Siriji i Iraku. U tim zemljama nužna je saradnja sa Rusijom, posebno u Siriji. Rusija neće sarađivati ako je NATO savez uključen."

Rusija je takođe potencijalna prijetnja NATO-u. Nezakonito je aneksirala poluotok Krim i nastavlja podržavati pro-ruske separatiste na istoku Ukrajine. Rusija se ne susteže od provokacija poput opasno bliskih letova ruskih vojnih aviona u danima kada su američki vojni brodovi, sa pomorskim snagama drugih članica, učestvovali u vježbama u vodama Baltičkog mora.

Na samitu u Varšavi lideri vodećih zemalja NATO-a trebaju uvjeriti zemlje istočnog krila da će biti spremne preduprijediti nove ruske agresije.

General Philip Breedlove, bivši zapovjednik vojnih snaga NATO-a, naglašava:

"Mislim da je ključ uspješnog odvraćanja svih onih koji pokušavaju vršiti vojni, oružani pritisak na zemlje, članice saveza, da vojne strukture i snage NATO kakve sada imamo budu još spremnije i sposobnije za brz odgovor."

Upravo zbog toga Sjedinjene Države, Britanija i Kanada, sve tri zemlje pojedinačno, planiraju raspoređivanje rotacionih bataljona koji bi bili stacionirani na istočnom krilu NATO-saveza. Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama će, kako se očekuje, najaviti da će američki bataljon biti stacioniran u Poljskoj, dok će bataljoni drugih zemalja biti raspoređeni u Estoniji, Latviji i Litvaniji.

NATO: Samo jedan prioritet .... mir i sigurnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

XS
SM
MD
LG