Linkovi

Istorijski korak za NASA: prikupljeni uzorci s asteroida


NASA’s OSIRIS-REx mission readies itself to touch the surface of asteroid Bennu. (Credits: NASA/Goddard/University of Arizona)
NASA’s OSIRIS-REx mission readies itself to touch the surface of asteroid Bennu. (Credits: NASA/Goddard/University of Arizona)

NASA-ina letjelica OSIRIS-REx uspjela je pomoću robotske ruke uzeti uzorke svemirskih stijena s asteroida Bennu.

Nakon što je OSIRIS-REx provela gotovo dvije godine kružeći oko asteroida Bennu, u utorak u 22:12 po UTC je prikupila uzorke s njega. Ovo je istorijski korak za NASA: prvi put je agencija uradila nešto ovako, a radi se o vrlo teškom i osjetljivom manevru.

Asteroid Benny spada u ugljikove asteroide, ali ujedino i one asteroide koji se nalaze blizu Zemlje. Otkriven je 1999. a ime je dobio prema egipatskom božanstvu koje se vezuje za Sunce i ponovno rođenje. Odabran je kao cilj misije OSIRIS REx je ovaj asteroid predstavlja svojevrsnu „vremensku kapsulu“ Sunčevog sistema. Asteroidi njegove klase su pretrpili vrlo malo promjena od nastanka, a činjenica da se radi o asteroidu pretežno sastavljenom od ugljika je bila dodatna motivacija da se upravo ovaj objekat izabere za prikupljanje uzoraka. Naime, ugljik je ključni element u svijetu organske hemije i za živa bića.

OSIRIS-REx je lansirana 2016. a naziv letjelice teške oko 2 tone je akronim prema: O – Origins, SI – Spectral Interpretation, RI – Resource Identification, S– Security i REx – Regolith Explorer.

Prikupljeni uzorci će doći na Zemlju u septembru 2023. Prikupljeno je oko 60 grama materijala s asteroida i naučnici vjeruju da bi ovaj materijal mogao pružiti uvid nastanak Sunčevog sistema, koji se formirao prije više od 4.5 milijardi godina. Također, kako je Bennu asteroid koji se nalazi blizu Zemlje, naučnicima ova misija omogućava da bolje razumiju objekte koji potencijalno predstavljaju opasnost po nas.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG