Linkovi

NASA: Na Marsu je bilo života


Rover Curiosity na Marsu
Rover Curiosity na Marsu

Analizom uzoraka bušenih stijena na roveru Curiosity utvrđeno je postojanje elemenata potrebnih za bilo kakav oblika života.

Znanstvenici NASA-e, američke agencije za istraživanja u svemiru, vjeruju da je na planeti Mars bilo moguće postojanje mikro-organizama, vrlo, vrlo sićušnih oblika života. Na takvu mogućnost upućuju informacije pristigle sa Curiosity-ja, NASA-inog pokretnog vozila, zapravo vrlo sofisticirane laboratorije i do sada obavljene analize uzoraka koje je Curiosity prikupio na Crvenoj planeti.

Bušilicama montiraninm na Curiosity-ju prikupljeni su uzorci iz stijenja u prostoru koji bi mogao, kako se procjenjuje, nekada davno biti riječno korito. Analizom uzoraka prašine bušenog stijenja, obavljenom u kompjuteriziranoj laboratoriji na roveru, utvrđeno je postojanje određenih hemijskih sastojaka, uključujući oksigen, hidrogen i karbon, potrebnih za bilo kakav oblika života.

Vodeći znanstvenik programa istraživanja Marsa Michael Meyer, govoreći jučer u NASA-inom sjedištu u Washingtonu o analizama obavljenim na Curiosity-ju, je istakao:

„To je prostor sa sastojcima i mineralima koji ukazuju na postojanje slankaste vode i drugih elemenata koji su osnovni preduslov postojanja života.“

Analize stijenja na Marsu ukazuju na postojanje vlažnih perioda u dalekoj prošlosti Crvene planete. Primjera radi, minerali karakteristični za glinu, a glina upućuje na postojanje vode, takođe su sadržani u uzorcima kamene mase Marsa.

John Grotzinger sa kalifornijskog Tehnološkog instituta, inače član programa istraživanja Marsa, o tome je rekao:

„Mislim da smo otkrili dovoljno dokaza o postojanju uslova prikladnih za život i da bi vodu sa Marsa, kada bi je sada bilo i da nam je pri ruci, mogli i piti.“

Rover Curiosity sada istražuje duboki, 150 kilometara široki krater Gale, a zatim će se uputiti prema planinskom visu nazvanom Mount Sharp. Da podsjetimo, rover Curiosity, vozilo veličine džipa, sletio je na Mars u avgustu prošle godine.
Misija za koju je NASA izdvojila dvije i po milijarde dolara trajaće dvije godine. Rover nije programiran da traga i otkriva postojanje mikroba ili ostataka drugih oblika života na Marsu.
NASA: Na Marsu je bilo života
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
XS
SM
MD
LG