Linkovi

NASA-ina letjelica Juno na putu ka Jupiteru nošena energijom Sunca


Lansiranje letjelice Juno koju podiže raketa Atlas V, u Cape Canaveralu, na Floridi
Lansiranje letjelice Juno koju podiže raketa Atlas V, u Cape Canaveralu, na Floridi

Juno će prići Jupiteru bliže nego ijedna ranija sonda, na samo 5000 km od njegovih gustih uskovitlanih oblaka

NASA-ina letjelica Juno počela je svoje petogodišnje putovanje do Jupitera. Lansirana raketom Atlas V551, letjelica je, po odvajanju od rakete, otvorila svoja tri velika solarna panela kojima će joj Sunce osiguravati energiju za čitavu misiju. To je prva letjelica koja će pomoću sunčeve energije dostići vanjski dio sunčevog sustava. Ranije NASA-ine misije do najudaljenijih planeta koristile su nuklearnu energiju.

Do trenutka kad će ući u orbitu oko Jupitera, 2016., Juno će preletjeti 2,8 milijarde kilometara kroz Sunčev sustav. To uključuje i gravitacijski 'fly-by' oko Zemlje koji će joj povećati brzinu.

Mnogi astronomi kažu da dokazi ukazuju da je Jupiter bio prvi planet koji se formirao u Sunčevom sustavu iz kozmičke prašine i stijenja zaostalog nakon rođenja Sunca, prije 4 i pol milijarde godina. Oni se nadaju da će proučavanje porijekla Jupitera pomoći u razrješavanju nekih od brojnih znanstvenih tajni oko ranih dana Sunčevog sustava.

Uz to što će biti prva letjelica koja će orbitirati oko Jupiterovih polova, Juno će mu prići bliže nego ijedna ranija sonda. Kad mu bude najbliže, Juno će letjeti samo 5 tisuća kilometara iznad Jupiterovih gustih uskovitlanih oblaka.

Letjelica će provesti godinu dana kružeći oko Jupitera 33 puta, pri čemu će prikupiti podatke o njegovoj atmosferi, kori, magnetskom polju i gravitaciji, što bi sve trebalo pomoći u objašnjavanju kako je taj masivni planet nastao i razvijao se. Znanstvenici također nestrpljivo očekuju i ključ razrješenja misterija takozvane 'velike crvene pjege', ogromne ciklonske oluje, veličine tri Zemlje, koja hara Jupiterom već više od 300 godina.

XS
SM
MD
LG