Linkovi

Artemis program - veliki povratak SAD na Mjesec


NASA’s next-generation moon rocket, the Space Launch System rocket with its Orion crew capsule perched on top, stands on launch pad 39B in preparation for the unmanned Artemis 1 mission at Cape Canaveral, Florida, Aug. 27, 2022.
NASA’s next-generation moon rocket, the Space Launch System rocket with its Orion crew capsule perched on top, stands on launch pad 39B in preparation for the unmanned Artemis 1 mission at Cape Canaveral, Florida, Aug. 27, 2022.

NASA je najavila program Artemis kao „prvi korak u sljedećoj eri ljudskog istraživanja“. Zajedno s komercijalnim i međunarodnim partnerima, NASA nastoji uspostaviti održivu prisutnost na Mjesecu kako bi se pripremila za misije na Mars.

Ako bude uspješan, program Artemis će izvesti prvu misiju slijetanja na Mjesec s posadom i to od Apolla 17, koji je sletio u decembru 1972. godine, što je bila posljednja ekspedicija s posadom programa Apollo. U suštini, program Artemis bi predstavljao veliki povratak SAD, ali i čovječanstva, na Mjesec. Međutim, Artemis je doživio i niz kritika od iskusnih poznavaoca svemirskih istraživanja.

Naziv Artemis, odnosno Artemida, prema božici lova iz grčke mitologije, nije slučajan: Artemida je i božica Mjeseca, te sestra bliznakinja Apolona, po kojem je program Apollo dobio ime.

Za ovaj program, NASA ima novu raketu, koja se zove Space Launch System (SLS). To je raketa izuzetne jačinw, a na vrhu nosi letjelicu Orion. Orion može nositi do četiri astronauta i letjeće oko Mjeseca.

Svijet se već upoznao s Artemis I, letjelicom bez posade, koja je trebala biti lansirana 29. avgusta ali je zbog tehničkih poteškoća lansiranje odgođeno za 03.09.

Artemis I je prva u nizu sve složenijih misija za izgradnju dugoročne ljudske prisutnosti na Mjesecu u narednim desetljećima. Ova misija treba trajati 42 dana i završiće 10. oktobra 2022. Jedan od osnovnih elemenata Artemis misija su Orion svemirske letjelice, koje se mogu djelimično ponovo koristiti.

Primarni ciljevi za Artemis I su pokazati Orionove sisteme u okruženju svemirskih letova i osigurati potrebne uslove prije prvog leta s posadom na Artemisu II, koji bi trebao biti lansiran u maju 2024. Artemis II bi trebao imati četveročlanu posadu i uraditi prolazak pored Mjeseca, ali ne i spuštanje.

Iduća misija, Artemis III, planirana za 2025. godinu, također bi imala 4 člana posade, ali bi se dva spustila na Mjesec, dok bi Artemis IV bila misija koja bi započela granju svemirske stanice Gateway Space Station. Do sada je planirano je šest misija, do 2028. godine, koje su povezane s a još jednim programom i to internacionalnim – svemirskom stanicom Lunar Gateway u orbiti Mjeseca, koja je zajednički poduhvat, NASA-e, Evropske svemirske agencije (ESA), Kanadske svemirske agencija (CSA) i Japanske svemirske agencije (JAXA). Postoji još predloženih misija do 2033.

Ovaj program bi pružio nove prilike za dobijanje informacija o Mjesecu, u planu je izgradnja svemirske stanice koja bi naslijedila na neki način ISS, a cijeli poduhvat je zapravo preludij za potencijalnu misiju na Mars.

Međutim, program, a naročito Lunar Gateway, doživjeli su i kritike. Zrakoplovni inženjer, osnivač Društva za Mars Robert Zubrin izrazio je svoje negodovanje zbog Lunar Gateway, smatrajući da bi efikasnij put bio slijetanje na Mjesec pomoću sistema koji je nazvao Moon Direct. Kriticizam je uputio i astronaut Buzz Aldrin, upravo zbog Gatewaya i podržao je Zubrinovu ideju Moon Direct.

Da li je Artemis početak kolonizacije Mjeseca? To u ovom trenutku ne možemo znati. Ne možemo znati ni da li će biti uspješan. Ali ovaj program svakako ima i strateški značaj za Sjedinjene Države, Evropu, Japan i Kanadu, pored sve izraženijeg prisustva Kine na Mjesecu, koja u partnerstvu s Rusijom ima svoj program istraživanja Mjeseca.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG