Linkovi

Napadač na Rushdieja se izjasnio da nije kriv


24-godišnji Hadi Matar, optužen za napad na Salmana Rushdieja, dolazi u sudnicu, 13. august 2022.
24-godišnji Hadi Matar, optužen za napad na Salmana Rushdieja, dolazi u sudnicu, 13. august 2022.

Mladić optužen da je izbo nožem pisca Salmana Rushdieja prošle nedjelje u zapadnom dijelu države New York izjasnio se da nije kriv za pokušaj ubistva drugog stepena kao i fizički napad, a sud je odlučio da bude zadržan u zatvoru bez prava na kauciju.

Dan prije nego što se Matar izjasnio o optužnici pred okružnim sudom u Chautauquai, velika porota ga je u dvije tačke optužila za pokušaj ubistva drugog stepena, krivično djelo koje nosi sa sobom maksimalnu kaznu od 25 godina zatvora, kao i fizički napad drugog stepena. Naredno pojavljivanje pred sudom je zakazano za 22. septembra.

Napad se dogodio 33 godine nakon što je Ajatola Homeini, tadašnji vrhovni vođa Irana, izdao fetvu, pozivajući muslimane da ubiju Rushdieja, nekoliko meseci nakon što je objavljen njegov roman "Satanski stihovi". Neki muslimani doživjeli su dijelove romana o proroku Muhamedu kao bogohulne.

Rushdie, koji je rođen u muslimanskoj porodici u Kašmiru u Indiji, živio je znajući da mu je glava ucijenjena, i proveo devet godina krijući se, pod zaštitom britanske policije.

1998, pro-reformska vlada predsjednika Mohameda Hatamija se distancirala od fetve.

Međutim, nagrada za njegovo ubistvo, u iznosu od više miliona dolara, od tada je još porasla i fetva nikada nije ukinuta. Homeinijev nasljednik, ajatola Ali Hamenei je suspendovan sa Twittera 2019, nakon što je objavio da fetva protiv Rushdieja "ne može da se povuče."

U intervjuu koji je objavio New York Post u srijedu, Matar je izjavio da poštuje Homeinija, ali nije želio da kaže da li je bio inspirisan fetvom. Izjavio je da je pročitao nekoliko stranica "Satanskih stihova" i gledao na YouTubeu video snimke autora.

"Ne dopada mi se", rekao je o Rushdieju, kako je objavio New York Post. "Napadao je islam, napadao je naš sistem uvjerenja."

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Teheran ne treba da bude optužen za umiješanost u napad. Vjeruje se da je Matar djelovao samostalno, saopštila je policija.

Matar je šiitski musliman rođen je u Kaliforniji, a roditelji su mu Libanci.

Rushdie je teško ranjen u napadu, oštećen mu je nerv u ruci, povrijeđena jetra, a vjerovatno će izgubiti jedno oko, saopštio je njegov agent.

XS
SM
MD
LG