Linkovi

U napadu ekstremista na vojnu bazu u Keniji ubijena tri Amerikanca


Fotografija koju je objavila grupa Al Šabab nakon napada na vojnu bazu u Keniji, na kojoj se vidi zastava te militantne grupe iz Somalije, za koju se tvrd se vijori u vazdušnoj bazi Manda bej, u Lamuu, Kenija, 5. januara 2020. (REUTERS)
Fotografija koju je objavila grupa Al Šabab nakon napada na vojnu bazu u Keniji, na kojoj se vidi zastava te militantne grupe iz Somalije, za koju se tvrd se vijori u vazdušnoj bazi Manda bej, u Lamuu, Kenija, 5. januara 2020. (REUTERS)

Tri pripadnika osoblja američkog Sekretarijata za odbranu ubijena su u napadu ekstremista grupe Al Šabab na vojnu bazu koju koriste američke antiterorističke snage u Keniji, prije svitanja u nedelju.

Vojska je saopštila da je napad na vazdušnu bazu Manda bej, u kome je uništeno i nekoliko američkih aviona i vozila prije nego što je odbijen, prvi napad ove grupe povezane sa Al Kaidom protiv snaga SAD u ovoj istočnoafričkoj zemlji.

Vojska je nazvala bezbjednosnu situaciju "fluidnom" nekoliko sati nakon napada.

Portparol kenijske vojske rekao je da je ubijeno pet napadača.

Somalijska militantna grupa Al Šabab preuzela je odgovornost za napad na bazu koju koriste vojni timovi SAD i Kenije.

Oblak crnog dima vidio se kako se uzdiže iz vojne baze u priobalnom gradu Lamu, duž kenijsko-somalijske granice.

Komanda američke vojske u Africi, poznata kao AFRIKOM, potvrdila je da bi dim mogao da potiče od uništene opreme u bazi.

Al Šabab je saopštila da je preuzela kontrolu nad dijelom baze i da je nanijela žrtve u napadu.

Jedan svjedok koji nije želio da bude imenovan zbog straha od posljedica, govorio je za Glas Amerike o tome kako ga je probudila eksplozija i da su uslijedili zvuci razmjene vatre koja je trajala satima.

"Čuli smo snažnu eksploziju oko 4", rekao je on. "Na početku, mislili smo da je riječ o uobičajenoj eksploziji koje se čuju u oblasti. Zatim smo vidjeli plamen i gust crni dim. Zatim je na neko vrijeme bilo tiho oko 6, zatim smo čuli razmjenu vatre do 8. U to vrijeme smo vidjeli avion kako baca nešto što je izgledalo kao bombe".

Svjedoci su rekli za Glas Amerike da je u i oko oblasti i dalje prisutan veliki broj snaga bezbjednosti. Pripadnici snaga bezbjednosti mogu se vidjeti kako zaustavljaju civile i traže od njih da im pokažu identifikaciona dokumenta.

Ričard Tuta, ekspert za bezbjednost iz Nairobija, kaže da Al Šabab traži pažnju dok rastu tenzije između SAD i Irana, nakon američkog napada u kom je ubijen komandant iranskih snaga Kuds, general Kasem Sulejmani.

"Svjesni su da je sada fokus na napadu odmazde, kao rezultat onoga što se dogodilo u Bagdadu. Zato prema njima, ovo je šansa za njih da se za njih čuje na međunarodnom nivou. Zbog toga, uprkos činjenici da oni vrlo dobro znaju da će izgubiti, oni to moraju da rade kako bi se za njih čulo na međunarodnom nivou", rekao je on.

Napad se dogodio nekoliko dana nakon što su borci Al Šababa ubili troje ljudi u putničkom autobusu u okrugu Lamu.

Oblast uz granicu sa Somaliom meta je bezbjednosnih operacija tokom posljednjih pet godina.

Al Šabab je izveo seriju napada protiv kenijskih bezbjednosnih snaga i civila na obali i u sjeveroistočnoj oblasti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG