Linkovi

Nacionalna garda pomaže opterećenom zdravstvenom sistemu


Pripadnici Nacionalne garde pred zdravstvenim centrom u američkoj državi Maine. (AP/Robert F. Bukaty)
Pripadnici Nacionalne garde pred zdravstvenim centrom u američkoj državi Maine. (AP/Robert F. Bukaty)

Pandemija Covida u Sjedinjenim Državama otežala je već postojeću krizu oličenu u nedostataku zdravstvenih radnika - pri čemu je skoro svaki peti dao otkaz od februara 2020. godine, prema podacima istraživanja Morning Consulta, objavljenog u oktobru.

Kada se Joenes Gellada pridružio Nacionalnoj gardi, nije ni pomišljao da će to jednog dana značiti obuku za pomoćnika medicinske sestre.

"Nikada, ni u najluđim snovima", rekao je on nakon što je u petak završio dvonedjeljni kurs obuke na Tehničkom koledžu okruga Madison u Wisconsinu.

Sistemu javnog zdravstva potrebna je podrška.

"Našim zdravstvenim radnicima je neophodna naša pomoć. Oni su više nego iscrpljeni", rekla je doktorica Lisa Marie Greenwood​, pomoćnica dekana za medicinske sestre na Madison koledžu.

Prošlog mjeseca, državni zvaničnici su zatražili od tog koledža da obučava pripadnike Nacionalne garde da pomognu radi ublažavanja pritiska u bolnicama i staračkim domovima širom Wisconsina.

Početkom februara, 70 pripadnika garde, koji su postali certifikovani pomoćnici medicinskih sestara, raspoređeno je na svoja radna mjesta. Sljedećih 80 počeće sa radom ove nedjelje.

Jedna od ustanova kojima je bila potrebna pomoć je zdravstvena služba Wisconsin Dells, starački dom u kojem borave pacijenti sa demencijom i Alchajmerom.

Prije nego što je 10 pripadnika Nacionalne garde stiglo u januaru, Heather Steubinger​, direktorica za njegu, bila je svjesna da neće još dugo moći da izdrži stres.

"Apsolutno volim svoj posao - nikada nisam mogla da zamislim da radim nešto drugačije sa svojim životom, sve dok nije počela pandemija. Pitala sam se više puta da li ću biti u stanju da to radim i da li želim to da uradim", rekla je Stubinger.

Njene kolege masovno su davale otkaze, a bolnice su bile nestrpljive da prebace pacijente u ustanove za dugotrajnu njegu kako bi oslobodile bolničke krevete.

Pripadnici Nacionalne garde su ponudili spas, ali to je samo privremeno rješenje. Oni su angažovani samo do sredine marta, iako se zdravstveni radnici nadaju da će vojnicima biti odobreno produženje.

"Osjećam kao da svi možemo da dišemo malo lakše. Bio je to blagoslov", istakla je Stubinger.

Sjedinjene Države jedna su od najugroženijih svjetskih država kada je riječ o pandemiji Covida.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, od početka pandemije, marta 2020, od koronavirusa je obolelo skoro 79 miliona ljudi.

Broj preminulih je blizu 936.000, dok je kompletno imunizovanih 548 miliona građana.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG