Linkovi

Na političkoj sceni SAD-a Pokret čajanke postiže uspjeh za uspjehom


Pred kongresne izbore u studenom, Republikanska je stranka podijeljena - na vrh i sve buntovniju bazu

Pokret čajanke sada u svoje uspjehe može pribrojiti i saveznu državu Delaware. "'Nikad ne treba podcijeniti snagu nas građana' – rekla je u svom govoru nakon proglašenja pobjede Christine O'Donnell, kandidatkinja Pokreta čajanke koja se natjecala za kandidaturu za Senat Sjedinjenih Država.

Razmjerno mlada i neiskusna Christine O'Donnell pobijedila je iskusnog političara, republikanskog kongresnika Mike Castlea, kojeg je podržao vrh stranke. Iako joj na početku izborne kampanje nitko nije davao veće šanse, ona je oko sebe okupila aktiviste Pokreta čajanke koji smatraju da su aktualni kandidati republikanaca – previše umjereni. Uz pomoć Sare Palin, bivše dopredsjedničke kandidatkinje republikanaca, Christine O'Donnell je uspjela iskoristiti srdžbu republikanske baze. Evo kako je svoju izbornu pobjedu Christine O'Donnell objasnila na televizijskoj mreži NBC.

"Prošle smo godine bili svjedoci bunta građana, koji žele da 'povrate' svoju zemlju, koju su uzurpirali političari. Oni su me podržali; njihov se glas na izborima jasno čuo."

Vrh Republikanske stranke očekivao je da će protivnik Christine O'Donnell, kongresnik Mike Castle lako pobijediti na stranačkim izborima, te da će on biti republikanski kandidat za Senat. Republikanska pobjeda u Delawareu, na izborima u studenom, od ključne je važnost, ako ta stranka želi demokratima preoteti većinu u tom domu Kongresa. Sada analitičari tvrde daće to biti prilično teško: glasači u razmjerno 'umjerenoj' saveznoj državi Delaware teško će podržati ultra-konzervativnu političarku poput Christine O'Donnell. Uz Delaware, Pokret čajanke je prošli tjedan imao i druge uspjehe, također na lokalnim stranačkim izborima – u Coloradu, Connecticutu, Kentuckyju, Nevadi i Utahu. Pokret čajanke organiziran je oko dvije ideje – on se bori za smanjenje poreza i štednju u državnoj potrošnji. Ime je dobio po 'Bostonskoj čajanki' – povijesnom događaju iz 1773. godine.

Bostonska je čajanka bila inspirirana narodnim buntom protiv nepravednog poreza, koji su američkim kolonijama, na uvezeni čaj, uveli Britanci. Amerikanci su tada, u luci Bostona, pobacali vreće čaja u more i taj se događaj smatra početkom američkog rata za neovisnost. Republikanska stranka nada se da će joj Pokret čajanke pomoći na izborima za cijeli saziv Zastupničkog doma i trećinu Senata, koji se održavaju za manje od dva mjeseca. Sada u oba doma Kongresa većinu imaju demokrati. Evo kako je predizbornu scenu nedavno prokomentirao John Boehner, republikanski kongresnik iz Ohia za kojeg se smatra da bi mogao postati predsjedatelj Zastupničkog doma, ako republikanci osvoje dodatnih 39 mjesta i ostvare većinu.

"U cijelom mom životu nisam vidio toliko ljudi koji su angažirani na političkoj sceni. Glasači u Delawareu su rekli što misle. Tako će se i nastaviti. Amerikanci će u studenom jasno i glasno reći kakvu politiku žele."

No, u pobjedi kandidata Pokreta čajanke korist bi mogla imati i Demokratska stranka. O tome govori Robert Gibbs, glasnogovornik Bijele kuće.

"U Republikanskoj stranci je u tijeku vrlo dinamična raspra, o tome što njihovi glasači zapravo žele."

Gibbs je podsjetio da i u Republiaknskoj stranci ima onih koji misle da je Christine O'Donnell – kandidatkinja iz Delawarea – zapravo vrlo slab kandidat i da će izgubiti na izborima u studenom. Čelnik nacionalnog odbora Demokratske stranke, Tim Kaine, rekao ej da su republikanci oslabljeni – jer Pokret čajanke tu stranku 'gura suviše desno'.

"Kod republikanaca je u tijeku pravi građanski rat. Umjereni glasači i umjereni političari očito više nemaju što tražiti u toj stranci."

Istraživač javnog mnijenja sa sveučilišta Quinnipiac Peter Brown kaže da anketa pokazuju da Pokret čajanke podržava otprilike svaki osmi glasač.

"Oni su očito znali mobilizirati svoje pristaše na republikanskim stranačkim izborima. No, hoće li oni glasati u studenom – recimo ako kandidat nije 'njihov' čovjek – to se sada ne zna."

Urednik političke publikacije Campaigns and Elections Costas Panagopolous o Pokretu čajanke kaže.

"Glasači su razočarani i ljuti zbog statusa quo, ne sviđa im se postojeće stanje u američkoj politici. Ta srdžba i frustracije motiviraju aktiviste ovog pokreta."

Uz to, tu je želja da Republikanska stranka postane još konzervativnija, kaže Panagopolous. 'Oni će podržati ideološki čistijeg kandidata, a ne umjerenjaka, iako je možda vrlo izvjesno da će on izgubiti od demokrata' – kaže ovaj analitičar. Zbog toga, Demokratska stranka s određenim zadovoljstvom prati uspjehe Pokreta čajanke, u nadi da će u studenom glasači ipak odbiti njihov ultra-konzervativni program. Hoće li se tako stvari razvijati, vidjet ćemo nakon izbora 2. studenog, kada se bira svih 435 članova Zastupničkog doma te nešto više od trećine Senata.

XS
SM
MD
LG