Linkovi

Na čelu Svjetske banke, nakon Zoellicka - Amerikanac ili ne?


Misija banke je borba protiv globalnog siromaštva, a mnoge zemlje u razvoju, jednako kao i stručnjaci, tvrde da je već odavno došlo vrijeme da se na čelu te institucije nađe netko tko nije Amerikanac

Proces odabira sljedećeg čelnika Svjetske banke prolazi neuobičajeno zavojitim putem, ali bi mogao završiti jednako kao i ranije – tradicionalnim imenovanjem Amerikanca na taj položaj. Misija banke je borba protiv globalnog siromaštva, a mnoge zemlje u razvoju, jednako kao i stručnjaci, tvrde da je već odavno došlo vrijeme da se na čelu te institucije nađe netko tko nije Amerikanac.

Nominacije za zamjenu za Roberta Zoellicka, posljednjeg u dugom nizu Amerikanaca koji su vodili Svjetsku banku, nisu javne sve dok najviši rukovodioci banke ne svedu popis kandidata na samo tri imena. To će se vjerojatno dogoditi negdje iza 23. marta, kad se zatvara nominacijski proces. Prema neformalnom dogovoru, koji neki kritičari nazivaju zastarjelim i nepravednim, banci je uvijek na čelu bio Amerikanac. Obamina administracija kaže da će nominirati jakog kandidata. Dužnosnik banke Hekinus Manao, iz Indonezije, kaže da će se gledati na kvalitet kandidata. On vjeruje da, s obzirom da je misija banke borba protiv siromaštva, zemlje članice banke trebaju nominirati kandidate s jakim međunarodnim iskustvom i predanošću razvoju.

„Slažem se do izvjesne mjere da bismo mogli biti skeptični oko toga, lai bismo isto tako mogli biti i optimistični,“ kaže Manao.

No, članica Kongresa Betty McCollum – kopredsjedatelj kongresne grupe za Svjetsku banku – kaže da je odlazeći predsjednik banke Robert Zoellick poboljšao način na koji se ta institucija nosi sa vrtoglavo rastućim cijenama hrane, bolestima, sukobima i siromaštvom, što čini vjerojatnijim da će ponovno biti imenovan neki Amerikanac. Sjedinjene Države daju najveći dio novaca banke, kaže ona, pa je, s Amerikancem na čelnom mjestu, lakše uvjeriti skeptične članove Kongresa da odobre izdvajanja za banku u vrijeme srezivanja budžeta.

„Može li to učiniti netko drugi? Vjerojatno! Bi li to bilo znatno teže? Apsolutno!“

Traganje za novim predsjednikom Svjetske banke dobilo je neuobičajeni ton kada je istaknuti stručnjak za razvoj Jeffrey Sachs, direktor Instituta Zemlja pri Univerzitetu Columbia, u New Yorku, samog sebe istaknuo kao kandidata. Premda je Amerikanac, podržalo ga je nekoliko zemalja, među kojima Kemija i Malezija. Zasad, Obamina administracija nije podržala ni njega niti bilo koga drugoga.

Financijski mediji spominju mnoge moguće kandidate, uključujući i Susan Rice, trenutno američkog ambasadora u UN-u, koja ima iskustva u radu s afričkim zemljama, zatim Indru Nooyi, direktoricu kompanije Pepsi, koja je američki državljan, ali je rođena u Indiji, te Nandana Nilekanija, osnivača ogromne indijske tehnološke firme Infosys.

XS
SM
MD
LG