Linkovi

Na Dan planete Zemlje UN upozorava na "trostruku krizu"


Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila širom svijeta, a ove godine tema je "Investiraj u našu planetu", s naglaskom na borbu protiv klimatskih promjena i ublažavanje njihovih posljedica.

Iz Evropske unije (EU) su poručili da će Evropa postati prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine u skladu sa Evropskim zelenim planom.

Na Twitter nalogu Evropske komisije su napisali: "Naša posvećenost: klimatski neutralan kontinent do 2050. Sa našim Evropskim zelenim planom investiramo u našu planet kako bi se borili sa učincima klimatskih promjena. Svaki napor je važan."

Zemlja se suočava sa "trostrukom planetarnom krizom": klimatskim poremećajima, gubicima prirode i biodiverziteta i zagađenjem i otpadom, upozorili su iz Ujedinjenih nacija (UN).

"Ova trostruka kriza prijeti dobrobiti i preživljavanju miliona ljudi širom svijeta. Temelji sretnog i zdravog života su čista voda, svjež vazduh i stabilna i predvidljiva klima – koji su svi poremećeni što stavlja u opasnost ciljeve održivog razvoja", rekao je Antonio Guterres, generalni sekretar UN-a u video poruci na Dan planete Zemlje 2022.

Guterres je rekao da ipak ima nade i podsjetio da se prije 50 godina u Štokholmu svijet okupio na ključnoj konferenciji o okolišu odakle je počeo globalni pokret za klimu.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje. Danas se taj dan obilježava u 190 zemalja svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG