Linkovi

Etničko čišćenje manjine Rohingya u Burmi počinje se zvati genocidom


Nasilje zbog kojeg je gotovo 380 hiljada muslimana Rohingya pobjeglo iz zapadnog Myanmara je navelo Ujedinjene narode da razmotre svoj odnos sa vladom te zemlje kojom dominira vojska. Humanitarna kriza čak utječe I na blizak odnos kojeg Washington ima sa dugogodišnjom ikonom demokracije u toj zemlji, Aung San Suu Kyi.

Na stotine hiljada muslimana Rohingya stiže u Bangladeš. Oni bježe iz Myanmara, odnosno Burme, zemlje u kojoj su većina stanovništva Budisti, gdje se, kako navodi UN, oni suočavaju sa pravim etničkim čišćenjem. Vlada te zemlje poriče takve optužbe I navodi da su za nasilje odgovorni pobunjenici Rohingya. To je najnoviji znak da se prelazak te zemlje od vojne hunte ka demokraciji ne kreće u pravom smjeru, što dovodi do zabrinutosti u Washingtonu.

Vlada Burme mora okončati krizu. Mislim da administracija može jasno staviti do znanja da je takvo ponašanje neprihvatljivo, rekao je demokratski senator Ben Cardin.

Veliki dio kritika je upućen Aung San Suu Kyi, de facto liderki Myanmara. Ona je dugogodišnja demokratska aktivistkinja, a sada meta osuda jer se nije oglasila po pitanju manjine Rohingya.

Analitičar Joshua Kurlantzick je govorio putem Skypea.

Da li Aung San Suu Kyi može zaustaviti vojsku, vjerovatno ne. Ali smatram da ima akcija koje bi mogla poduzeti, da hoće.

Čak I ako nema moć da zaustavi nasilje, mnogi od nje očekuju da barem prizna da postoji problem. Umjesto toga, ta dobitnica Nobelove nagrade nastoji umanjiti značaj problema, a u nekoliko navrata je čak manjinu Rohingya prestavila I kao prijetnju, kaže aktivista za ljudska prava u Burmi Maung Zarni.

Po konkretnom pitanju Rohingya, I Aung San Suu Kyi i burmanska vojska, predstavljaju svijetu istu priču.

Ali neki u Washingtonu je ipak još uvijek vide kao najbolju nadu za demokratsku promjenu u Myanmaru.

Moje mišljenje je da je Amerika izdvaja I želi joj održati lekciju kada je ona u vrlo nezavidnoj situaciji. To samo odmaze u ovim trenucima, rekao je republikanski senator Mitch McConnell.

Ali strpljenju se bliži kraj. Dvostranačka grupa američkih senatora je prošle sedmice izdala rezoluciju kojom se poziva Aung San Suu Kyi da ispuni obećanje dato svojim inspirativnim riječima I riješi brutalnu represiju manjine Rohungya. Senator John McCain je prošle sedmice objavio da povlači prijedlog za proširenje američke suradnje sa vojskom Myanmara. To je prvi korak, kaže Maung Zarni.

Prije nego mogu išta učiniti, Sjedinjene države bi morale predvoditi napore da primoraju Ujedinjene narode da zločine koje čini burmanska država nazovu pravim imenom, a to nije ništa drugo nego genocid, kaže Zarni.

XS
SM
MD
LG