Linkovi

Muslimani Chicaga: Pokrenimo se


Muslimani Chicaga: Pokrenimo se
Muslimani Chicaga: Pokrenimo se

Rekordan broj Amerikanaca-muslimana koji učestvuju kao kandidati na današnjim lokalnim izborima u čikaškim predgrađima očit su dokaz aktiviranja i želje da muslimanska zajednica bude dublje uključena u političke procese.

Kada su prošle godine muslimani sa područja Chicaga inicirali projekat "Pokrenimo se" (Project Mobilize), njegovi nosioci su krenuli sa nadom da će se u lokalnim zajednicama uspjeti izboriti za pozicije sa kojih će moći uticati na svakodnevni život u sredinama u kojima žive. Za sada i do sada, nema Amerikanca-muslimana izabranog na neku od gradskih ili užih lokalnih funkcija na području Chicaga, iako su povelik dio tamošnjeg stanovništva. Izbori na tom, lokalnom nivou održavaju se danas, rezultati će biti poznati za dan, dva i biće realan pokazatelj dobrih strana i mana projekta "Pokrenimo se."

Jedna od izbornih kandidatkinja je i Maha Hasan. Ona se nada da bi mogla biti izabrana za članicu upravnog odbora biblioteke čikaškog predgrađa Justice.

Maha hasan
Maha hasan

„Demografska slika čikaškog područja uveliko se mijenja. Više je useljenika iz Poljske, Latinske Amerike, mnogo je više i nas, Arapa porijeklom sa Srednjeg Istoka" - kaže Maha.

Ako bude izabrana biće prva Amerikanka-muslimanka u upravnom odboru biblioteke pregrađa Justice. Ona je jedna od sedam muslimana-kandidata na mjesnim izborima. Pet su žene, a svi su vrlo mladi.

„Kao muslimanku, kao osobu koja, to je očigledno po mojoj odjeći, drži do islamskih tradicija, prate me određene me predrasude. Ali, to je dio procesa ako se želim predstaviti ko zaista jesam, šta nudim i šta zagovaram kao Amerikanka arapskog porijekla“ - govori Maha Hasan.

U predizbornoj kampanji učestvuje i njena sestra Nuha, kandidatkinja za člana upravnog odbora za parkove i rekreciju predgrađa Justice. Sestre Hasan na izbornu kandidaturu podstakli su inicijatori projekta "Pokrenimo se" koji inače vodi Reema Ahmad. Po njenim riječima, postoje određene sličnosti između onoga što se dešava u predgrađima Chicaga i sadašnjih promjena na Srednjem Istoku:

Reema Ahmad
Reema Ahmad

„Ovdje imamo našu revoluciju u koju želimo uključiti što više ljudi, promijeniti stanje svijesti. Imamo naše lokalne vlasti, ali želimo biti dio tih vlasti, reći nešto o našim parkovima, bibliotekama. Ako imamo dobre ideje, trebamo se boriti i zboriti za njih. To nije izvan naših mogućnosti i to je ono što pokušavamo ostvariti već na ovim lokalnim izborima.“

Ahmed Aduib, kandidat za člana upravnog odbora biblioteke predgrađa Bridgeview, kaže da je ranije bilo otpora u muslimaskim zajednicama sa područja Chicaga da se politički aktiviraju.

Ahmed Aduib
Ahmed Aduib

„Trebalo nam je određeno vrijeme da u okviru naših zajednica shvatimo potrebu da se počnemo aktivirati. Sjedinjene Države su naša zemlja, jednako kao i drugih Amerikanaca. Rođen sam ovdje, odrastao i vjerujem da mogu uticati na određene promjene“ - objašnjava Aduib.

Rekordan broj Amerikanaca-muslimana koji učestvuju kao kandidati na današnjim lokalnim izborima u čikaškim predgrađima očit su dokaz aktiviranja i želje da muslimanska zajednica bude dublje uključena u političke procese. Za stavove kongresmena Petera Kinga, koji je nedavno inicirao raspravu o radikalizaciji muslimana i ekstremizmu izraslom na američkom tlu Ahmed Aduib kaže:

„Mi smo se pokrenuli mnogo prije rasprave koju je inicirao kongresmen King. Po meni, on je počeo neku vrstu lova na vještice. Jednostavno, američki muslimani, ogromna većina njih ne opravdavaju terorizam, ne podržavaju radikalizam i kompletan program "Pokrenimo se" nije mogao doći u bolje vrijeme, posebno u našoj zajednici, da pokažemo da nismo to što nam neki pripisuju. Tu smo da utičemo na promjene na bolje, uz sve druge Amerikance.“

Cilj projekta "Pokrenimo se" je da svi muslimani, kandidati na mjesnim izborima u čikaškim predgrađima budu izabrani. Ako i ne budu, a to će se znati vrlo brzo, sadašnje učešće u izbornom procesu biće prekretnica u pripremama za buduće izbore, i na mjesnom i na višem nivou.

XS
SM
MD
LG