Linkovi

Muhammad Ali: „Malo ko je znao nešto o njemu kao o ocu i šta mu porodica znači"


"Moj otac je nastojao zabilježiti i sačuvati mnoge momente iz svog i našeg života i to je razlog što je napravio cijeli niz tonskih snimaka."

Nedavno preminulog Muhameda Alija svijet pamti i pamtiće kao sportistu koji je bio više od sporta, tradicije, religije .... pamtiće ga kao ličnost koja je postala svjetska ikona o kojoj se ynalo gotovo sve. Dokumentarni film "Ja sam Ali" rediteljke Clare Lewis u kojem su se mogli čuti tonski snimci Alijevih razgovora sa članovima porodice i prijateljima, do tada nepoznati, gledateljima predočava nešto novo.... predstavlja vrlo značajan segment Alijeve kompleksne ličnosti, segment intimnog, porodičnog portreta legendarnog boksera.

"Moj otac imao je mnogo strana. O njegovim borbama u ringu govoreno je najviše. Malo ko je znao nešto o njemu kao ocu i šta mu porodica znači" – prisjeća se u filmu Maryum Ali, kćerka preminulog Muhamnada Alija.

Niko drugi izvan porodice, pa ni čak ni svi članovi porodice, nisu znali za te snimke. Alijeva kćerka Hana, jedna od rijektikih koja je znala za te snimke, ponudila ih je rediteljki Clari Lewis:

"Moj otac je nastojao zabilježiti i sačuvati mnoge momente iz svog i našeg života i to je razlog što je napravio cijeli niz tonskih snimaka."

Na jednom od tih snimaka je Ali je tražio od kćerke da izgovori dobro poznata uzrečica - letim kao leptir, ubadam kao osa....

Domumentarni film "Ja sam Ali" pokazuje koliko je svijet volio Muhammada Alija. Svjedočenja prijatelja i sportskih protivnika predočavaju olimpijskog šampiona Casiusa Claya, a nakon prelaska na islam Muhammada Alija, profesionalnog boksera, svjetskog prvaka kao senzitivnog, oštrog i hrabrog čovjeka. Odbio je da bude regrutiran i upućen da se bori u Vijetnamu. Oduzeta mu je šampionska titula i bokserka licenca.

Za Jima Browna, bliskog prijatelja Muhammada Alija, bivšeg igrača američkog fudbala, takva odluka bila je mnogo više i od politike i od sporta:

"Bio je izuzetno hrabar. Nije ustuknuo pred rizikom da bude izoliran, da mu bude oduzeta titula, da ostane bez novca za život, što je bilo vrlo teško."

Muhammad Ali ostao je dosljedan svojim ljudskim uvjerenjima i 1974. godine, u 32. godini vratio se na ring:

"Kada George Foreman izađe na ring, platiće svoj dug. Sačekajte da ponovo vidite Muhammada Alija."

I svijet je vidio Alija. Pobijedio je Foramana, oduzeo mu titulu i bio ono je i jeste - najbolji.

"Ušao sam u ring, pokušavao zaplašiti Alija, blefirao, učinio sve što sam mogao. Udarao sam ga pet, šest rundi. Mislio sam biće lako. U šestoj rundi Ali mi je šapnuo u uho - George, je li to sve što imaš. I to je bilo sve što sam mogao, imao... – rekao je o tom porazu George Foreman, bivši svjetski bokserki šampion.

Dokumentarni film "Ja sam Ali" ne govori mnogo o neuspjelim brakovima Muhammada Alija. Fokusiran je na Alijevu vezanost za njegovu djecu. Kako je stario, nekada elokventni govornik govorio je teže i nerazgovjetnije. Bili su to prvi znaci Parkinsonove bolesti. Krajem 70-godina Ali se oprostio od boksa, a sredinom 80-tih bilo je definitivno jasno da Parkinsonova bolest uzima svoj danak. Unatoč tome i za svijet i za njegovu djecu Muhammad Ali ostao je i ostaje simbol ljudske moći i veličine.

"Ako se iko pita zašto ja, Muhamad Ali, snimam ove trake, to je zato što je historija tako lijepa" – rekao je u jednom trenutku o snimcima koje je pravio. Bez njega, Muhammada Alija, historija bi, usuđujemo se reći, bila siromašnija.

Muhammad Ali: „Malo ko je znao nešto o njemu kao ocu i šta mu porodica znači"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

XS
SM
MD
LG