Linkovi

Aktivni MRI pomaže boljem razumijevanju ljudskih zglobova


Otkako su ušle u upotrebu 80-tih godina prošlog vijeka, mašine za slikanje putem magnetne rezonance, popularno nazvane MRI skeneri, postale su izuzetno cijenjeno orudje u polju dijagnostike. Naučnici u saveznoj državi Californiji su nedavno objavili da su razvili jednu novu metodu koja im omogućava stvaranje pokretnih slika ljudskih zglobova.

Putem skenera MRI, dio tijela pacijenta u koji se želi steći uvid se izlaže vrlo jakom magnetnom polju koje animira atome hidrogena u tom dijelu tijela. Razni dijelovi tkiva emitiraju različite radio frekvencije koje kompjuter pretvara u slike. A da bi slika bila što je moguće jasnija, pacijent mora sasvim mirno ležati.

Naučnici na kalifornijskom univerzitetu Davis su razvili proceduru da dobiju pokretne imidže dijelova tijela kao što su zglobovi. Profesor Robert Boutin , koji predvodi istraživački tim, kaže da ta procedura koju su nazvali Aktivni MRI pravi veći broj slika po sekundi. Te slike, dodaje on, pomoći će doktoru da analizira zglob pacijenta prije i poslije operacije.

Jako je važno to što se pregled može personalizirati kako bi meta bilo ono što prouzrokuje simptome kod pacijenta, i pristup nije isti za svakoga., kaže doktor Boutin

Kako pacijent pokreće ručni zglob, jedan od najkompliciranijih zglobova u ljudskom tijelu slika jasno pokazuje interakciju dijelova zgloba. Kirurg - ortoped Robert Szabo kaže da mu je nova procedura već pomogla da pronadje uzrok problema kod svojih pacijenata.Doktor Szabo dodaje:

Možemo razumjeti zašto je nečiji ručni zglob slab, zašto boli i zašto se troši površina odredjenog dijela zgloba. To vodi boljoj zamjeni zgloba, boljoj proizvodnji vještačkih dijelova pa čak i boljem liječenju mekog tkiva kako bi se poboljšao život pacijenta.


Robert Boutin kaže da će Aktivni MRI takodjer pomoći doktorima da bolje razumiju pokretne dijelove tijela.

Vjerujem da se ova metoda može, i treba primjenjivati na svaki drugi zglob u tijelu, pa i na mišiće i tetive. Ljudsko tijelo je napravljeno da se kreće pa stoga i tehnologija magnetske rezonance mora to odslikavati.

Doktori kažu da u budućnosti očekuju dodatne napretke u novoj tehnologiji , koji bi vodili boljim protetičkim pomagalima za amputirce.
XS
SM
MD
LG