Linkovi

Dokumentarac "Doba aluminija" istražuje "mračnu stranu" tog metala


Aluminij nalazimo posvuda oko nas. Od aviona do kuhinjskog posuđa, taj laki metal s nizom primjena generacijama je prisutan u našim životima. Njegove brojne prednosti učinile su život lakšim i praktičnijim za milijune ljudi. No, jedan novi dokumentarac predstavlja i, kako je režiser zove, “mračnu stranu” aluminija. Film je svoju svjetsku premijeru imao na nedavnom filmskom festivalu u Washingtonu.

Iz njega pijemo... u njemu kuhamo... i uživamo u prednostima aluminija u proizvodima koji nam pomažu da se osjećamo bolje... sigurnije... i čišće.

Austrijski redatelj Bert Ehgartner upozorava i na drugu, negativnu stranu aluminija. “Ima puno pluseva, ali taj metal ima i svoju mračnu stranu.”

Tu stranu, Ehgartner i istražuje u svojem filmu The Age of Aluminum, Doba aluminija.

Njegov dokumentarac prikazuje kako se aluminij dobija i učinke njegove proizvodnje na okoliš.

Vidimo vađenje boksita, polazne rude koja sadrži velike količine aluminijeva hidroksida, u prašumama Brazila.

Svake godine ogoljeno biva područje veličine 250 nogometnih igrališta – sječom stabala nestaje raznim vrstama bogata prašuma.

Toksični otpad koji se stvara u proizvodnji aluminija ostaje razbacan posvuda.

Milijuni i milijuni tona opasnog materijala, koji se ni na koji način i ni u koju svrhu ne može više iskoristiti. A uzrokuje zdravstvene probleme kod stanovnika područja.

Ehgartnerov film podsjeća i na nesreću u mađarskoj tvornici aluminija, 2010. godine.

Od aluminija se, kaže Ehgartner, ljudi razbolijevaju i na druge načine – preko proizvoda koji tolikim ljudima život čine lakšim i sigurnijim.

“Bio sam iznenađen, primjerice, kad sam saznao da neka cjepiva ili neki kozmetički proizvodi pa čak i prehrambeni proizvodi sadrže aluminij.”

U filmu, znanstvenici te proizvode povezuju sa širokim spektrom bolesti, uključujući rak dojke, Alzheimerovu bolest, alergije i autizam.

Neuroznanstvenik Christopher Shaw posebno je zabrinut zbog povezanosti aluminija, koji nalazimo u vodi za piće i u antacidima, lijekovima koji neutraliziraju želučanu kiselinu, s Alzeheimerovom bolešću, degenerativnom bolešću mozga.

“Mnogi znanstvenici počinju uvažavati to da aluminij definitivno igra ulogu u razvoju bolesti poput Alzheimerove. Igra li je i u razvoju nekih drugih, to je još uvijek otvoreno pitanje, ali u Alzheimerovoj igra je sasvim sigurno.”

Ne slažu se svi s tim nalazima.

U Aluminum Association, udruzi proizvođača aluminija i proizvoda od aluminija, odbili su intervju, ali izdali sljedeće priopćenje:
“Film The Age of Aluminum odstupa od znanstvenih istraživanja koja su se provodila desetljećima i od njihova konsenzusa. Količina objavljenih znanstvenih dokaza govori u prilog tome da ne postoji izravna povezanost između aluminija i bolesti o kojima film govori.”

“Moja prva poruka drugima bila bi – nema razloga za paniku,” kaže Melissa Perry, epidemiolog na Sveučilištu George Washington. I dodaje:

“Postojeći dokazi ne navode nas na definitivne zaključke o povezanosti aluminija s Alzheimerovom bolešću i drugim bolestima mozga ili s rakom dojke. To znači – daljnja ispitivanja na ljudima od kritične su važnosti.”

Daljnja ispitivanja. S time se slaže i redatelj filma Bert Ehgartner:

“Aluminij doista predstavlja opasnost za čovječanstvo, a istraživanja su i dalje nepotpuna. To je i jedan od razloga zbog kojih sam snimio film – da bih pružio podršku znastvenicima koji žele nastaviti s istraživanjima. Mislim da su ona prijeko potrebna.”
XS
SM
MD
LG