Linkovi

Mogu li nas psi iz Černobila naučiti novim trikovima o preživljavanju?


Pas leži na stolu na trgu u djelimično napuštenom gradu Černobilu, Ukrajina, utorak, 26. aprila 2022.
Pas leži na stolu na trgu u djelimično napuštenom gradu Černobilu, Ukrajina, utorak, 26. aprila 2022.

Više od 35 godina nakon najgore nuklearne nesreće na svijetu, psi iz Černobila lutaju među propadajućim, napuštenim zgradama u i oko zatvorene tvornice – nekako još uvijek mogu pronaći hranu, razmnožavati se i preživjeti.

Naučnici se nadaju da proučavanje ovih pasa može naučiti ljude novim trikovima o tome kako živjeti i u najsurovijim, najdegradiranijim okruženjima.

Oni su u petak u časopisu Science Advances objavili prvu od, za šta se nadaju, mnogih genetskih studija, fokusirajući se na 302 slobodno lutajuća psa koja žive u službeno određenoj "zoni isključenja" oko mjesta katastrofe. Identificirali su populacije čiji su različiti nivoi izloženosti zračenju možda genetski razlikovali jedne od drugih i drugih pasa širom svijeta.

“Imali smo ovu zlatnu priliku” da postavimo temelje za odgovor na ključno pitanje: “Kako preživjeti u ovakvom neprijateljskom okruženju 15 generacija?” rekla je genetičarka Elaine Ostrander iz Nacionalnog instituta za istraživanje ljudskog genoma, jedan od mnogih autora studije.

Njen kolega autor Tim Mousseau, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Južne Karoline, rekao je da psi "pružaju nevjerovatan alat za sagledavanje utjecaja ove vrste okruženja" na sisare općenito.

Okruženje Černobila je izuzetno brutalno. 26. aprila 1986. eksplozija i požar u ukrajinskoj elektrani izazvali su radioaktivne padavine koje su izbacile u atmosferu. Trideset radnika je ubijeno neposredno nakon toga, dok se dugotrajni broj smrtnih slučajeva od trovanja radijacijom procjenjuje da se na kraju kreće u hiljadama.

Istraživači kažu da su većina pasa koje proučavaju potomci kućnih ljubimaca koje su stanovnici bili prisiljeni ostaviti kada su evakuirali područje.

Ova fotografija koju je dao Timothy Mousseau u februaru 2023. prikazuje psa u oblasti Černobila u Ukrajini.
Ova fotografija koju je dao Timothy Mousseau u februaru 2023. prikazuje psa u oblasti Černobila u Ukrajini.

Mousseau radi u černobilskoj regiji od kasnih 1990-ih i počeo je prikupljati krv od pasa oko 2017. Neki od pasa žive u elektrani, distopijskom, industrijskom okruženju. Drugi su udaljeni oko 15 kilometara ili 45 kilometara.

Isprva su, rekao je Ostrander, mislili da su se psi možda toliko pomiješali s vremenom da će biti isti. Ali putem DNK, mogli su lako identificirati pse koji žive u područjima visokog, niskog i srednjeg nivoa izloženosti radijaciji.

„To je bila velika prekretnica za nas“, rekao je Ostrander. „I ono što je iznenađujuće je da možemo čak identifikovati porodice“ – oko 15 različitih.

Sada istraživači mogu početi tražiti promjene u DNK.

„Možemo ih uporediti i možemo reći: OK, šta je drugačije, šta se promenilo, šta je mutiralo, šta je evoluiralo, šta vam pomaže, šta vas boli na nivou DNK?“ rekao je Ostrander. Ovo će uključivati odvajanje neposljedičnih promjena DNK od onih svrsishodnih.

Naučnici su rekli da bi istraživanje moglo imati široku primjenu, pružajući uvid u to kako životinje i ljudi mogu živjeti sada i u budućnosti u dijelovima svijeta pod "kontinuiranim napadom na životnu sredinu" - i u okruženju visokog zračenja u svemiru.

Jevgenij Markevič, 85-godišnji bivši učitelj, razgovara sa svojim psom dok se sprema da vozi u zoni isključenja u Černobilju, Ukrajina, 14. aprila 2021.
Jevgenij Markevič, 85-godišnji bivši učitelj, razgovara sa svojim psom dok se sprema da vozi u zoni isključenja u Černobilju, Ukrajina, 14. aprila 2021.

Dr. Kari Ekenstedt, veterinarka koja predaje na Univerzitetu Purdue i nije bila uključena u studiju, rekla je da je to prvi korak ka odgovoru na važna pitanja o tome kako stalno izlaganje višim nivoima radijacije utiče na velike sisare. Na primjer, rekla je: "Hoće li to mijenjati njihov genom velikom brzinom?"

Istraživači su već započeli s naknadnim istraživanjem, što će značiti više vremena sa psima na lokaciji oko 100 kilometara od Kijeva. Mousseau je rekao da su on i njegove kolege nedavno bili tamo prošlog oktobra i da nisu vidjeli nikakve aktivnosti vezane za rat. Mousseau je rekao da se tim zbližio s nekim psima, a jednom je dao ime Prancer jer ona uzbuđeno skakuće okolo kada vidi ljude.

“Iako su divlji, oni i dalje jako uživaju u ljudskoj interakciji”, rekao je, “posebno kada je u pitanju hrana.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG