Linkovi

Može li Michael Jackson spasiti svoj rodni grad?


Čeličana na obali jezera Michigan
Čeličana na obali jezera Michigan

"To je tako kada ovisite o samo jednoj industrijskoj grani. To je za nas bio čelik. S njim živite i s njim propadate" - kaže Karen Freeman-Wilson, kandidatkinja Demokratske stranke za gradonačelnicu Garyja.

Gary u saveznoj državi Indiana dobio je ime po Elbertu Garyju, direktoru korporacije United States Steel, koji je 1906. godine postavio temelje tog mjesta u blizini Chicaga. Iako u Garyju i danas radi jedna čeličana, ekonomska situacija u ovom gradu na jezeru Michigan već desetljećima je vrlo loša, najviše zbog visoke nezaposlenosti. Ali, kako javlja Kane Farabaugh, neke lokalne razvojne inicijative daju nadu da su na pomolu možda bolji dani.

Čeličane u Garyju - negdašnji simboli prosperiteta - danas svjedoče o dramatičnoj situaciji u ovom mjestu nadomak Chicaga. Mnoge su već godinama zatvorene, a one koje rade zapošljavaju razmjerno vrlo mali broj ljudi.

"Danas proizvodimo mnogo više čelika, s mnogo manje zaposlenih. Naša je proizvodnja vrhunac tehnologije" - kaže nam Jill Ritchie iz korporacije US Steel, koja je u Garyju prije pedeset godina zapošljavala 35 tisuća ljudi, a danas samo 6 tisuća. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Gary je imao oko 175 tisuća. Danas ih je oko 80 tisuća.

Samo u posljednjih deset godina izgubio je petinu stanovništva. Gradonačelnik Garyja Rudy Clay kaže, međutim, da taj broj nije točan: "Stanovnika je više nego što pokazuje popis. Mnogi nisu ispunili formulare i mi ih stalno pozivamo da to učine." O broju stanovnika često ovisi i državna pomoć, lokalna i savezna, tako da dramatičan pad na tom planu znači i manje novca za gradsku upravu. Više od četvrtine stanovnika Garyja živi u siromaštvu – dva put više od američkog prosjeka.

"To je tako kada ovisite o samo jednoj industrijskoj grani. To je za nas bio čelik. S njim živite i s njim propadate" - kaže Karen Freeman-Wilson, kandidatkinja Demokratske stranke za gradonačelnicu Garyja. Ona će to vjerojatno i postati, jer republikanci ovdje nisu jaki. Ona se nada da će vratiti barem dio prosperiteta iz prošlosti – ako ni zbog čega drugog, a ono zbog vrlo dobre lokacije: "Ovo je raskršće četiri velike međudržavne auto-ceste. Tri značajne željezničke pruge. Gary je na obali jednog od najvećih jezera u Americi. Tu je i aerodrom. Sve to od našeg grada može učiniti prometno središte cijelog Srednjeg zapada. Možemo biti suparnik Chicagu, koji je u prometnom smislu, pretrpan."

Na modernizaciju i proširenje zračne luke želi se potrošiti oko 153 milijuna dolara, čime bi Gary International postao svojevrsna konkurencija čikaškim aerodromima. Razmišlja se i o izgradnji Muzeja Michaela Jacksona, 'kralja pop glazbe', koji je rođen u Garyju – na što bi se potrošilo oko 300 milijuna dolara.

No, do izvedbe ovih projekata ostaje dosta vremena – jer su oni, kako kažu lokalni političari, tek u fazi zamisli.

XS
SM
MD
LG