Linkovi

Mobilni telefoni ne povećavaju rizik od raka mozga prosječnim korisnicima


Mobilni telefoni ne povećavaju rizik od raka mozga prosječnim korisnicima
Mobilni telefoni ne povećavaju rizik od raka mozga prosječnim korisnicima

Radio-frekvencijska energija koju ispuštaju mobilni telefoni ne povećava rizik od dva glavna tipa tumora mozga - glioma i meningeoma. Međutim, kad su znanstvenici izdvojili nalaze za 10 posto ispitanika, koji su se identificirali kao intenzivni korisnici mobitela, otkrili su 40-postotno povećanje rizika za gliom

Dosad najveća studija o potencijalnim zdravstvenim rizicima mobilnih telefona rezultirala je zaključkom da te naprave ne povećavaju rizik od raka mozga među prosječnim korisnicima mobitela. No, otkriven je blago povećan rizik od raka među intenzivnim korisnicima.

Ogromna međunarodna studija, koju je provela jedna radna skupina Svjetske zdravstvene organizacije, obuhvatila je više od 13 tisuća korisnika mobitela u 13 zemalja tijekom zadnjih deset godina. Gledajući općenito nalaze, članovi panela su zaključili da radio-frekvencijska energija koju ispuštaju mobilni telefoni ne povećava rizik od dva glavna tipa tumora mozga - glioma i meningeoma.

Međutim, kad su znanstvenici izdvojili nalaze za 10 posto ispitanika, koji su se identificirali kao intenzivni korisnici mobitela, otkrili su 40-postotno povećanje rizika za gliom. Pod intenzivnim korisnikom podrazumijeva se osoba koja razgovara na mobitelu najmanje pola sata svaki dan, sve dane u tjednu, kroz period od deset godina.

Član panela Daniel Kewski, iz Centra za ocjenu zdravstvenih rizika Sveučilišta Ottawe, u Kanadi, kaže da radna skupina nije mogla dokazati da intenzivna uporaba mobitela povećava rizik od raka jer su se nalazi temeljili na nepouzdanom sjećanju nekih od ispitanika.

"Kad smo s nekim razgovarali o uključivanju u studiju, pitali bismo ga da se pokuša sjetiti svih mobitela koje je koristio u životu. Potom bismo pitali koliko puta dnevno bi razgovarao, kako dugi su bili razgovori. Dakle, kad se tako pita, onda odgovori ovise o tome koliko se ispitanik sjeća svojih telefonskih navika u prošlosti."

Kewski kaže da je preostalih 90 posto ispitanika u prosjeku provelo na mobitelu od dva do dva i pol sata mjesečno. Otis Brawley, voditelj znanstveno-istraživačkih programa u Američkoj udruzi protiv raka, kaže da postoji vrlo malo dokaza da čak i intenzivno korištenje mobitela izaziva značajno povećanje broja slučajeva raka mozga. Kad bi to i bio slučaj, kaže on, taj bi problem bez sumnje bio zasjenjen drugim, mnogo ozbiljnijim javnozdravstvenim rizicima.

"Čak i kad se pogledaju najgori rezultati koji su do danas nađeni u bilo kojoj studiji, to je onda oko 300 dodatnih slučajeva tumora mozga godišnje u Sjedinjenim Državama. Usporedite to s potvrđenim nalazima da je godišnje tri tisuće smrtnih slučajeva u Americi izazvano korištenjem mobitela za vrijeme vožnje automobila."

Znanstvenici se slažu da nema nikakvog razloga za zabrinutost među prosječnim korisnicima mobitela. Onim intenzivnim - koji mjesečno provedu na telefonu 1000 do 2000 minuta - preporuča se da više koriste mobitele sa slušalicama ili s bluetooth napravicom koja emitira znatno manje radio frekvencija nego elektronički sklop mobitela.

XS
SM
MD
LG