Linkovi

Pravosnažna presuda Ratku Mladiću biće izrečena osmog juna


Arhiva - Ratko Mladić tokom suđenja (Foto: AP)
Arhiva - Ratko Mladić tokom suđenja (Foto: AP)

Ratku Mladiću, prvostepeno pred Haškim tribunalom osuđenom na doživotni zatvor, osmog juna će biti izrečena pravosnažna presuda, objavio je Međunarodni mehanizam za krivične sudove.

Bivši ratni komandant Vojske Republike Srpske 2017. prvostepeno je osuđen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga – UNPROFOR-a za taoce.

Avgusta 2020. uložene su žalbe na prvostepenu presudu. Odbrana je zatražila oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, dok je Tužilaštvo zatražilo da se Mladić proglasi krivim i za genocid u još pet opština – Prijedoru, Sanskom Mostu, Foči, Kotor Varoši i Vlasenici.

Mladić, koji je poslije raspisivanja međunarodne potjernice bio u bjekstvu 6 godina, uhapšen je maja 2011. u selu Lazarevu kod Zrenjanina. Pod imenom Milorad Komadić krio se u kući svog rođaka Branka Mladića.

Međunarodni sud pravde u Hagu, presudom iz 2007. donijetom po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), utvrdio je odgovornost Srbije koja prema mišljenju suda nije spriječila i kaznila zločin genocida u vezi sa događajima u Srebrenici jula 1995, dok su istom presudom direktnim izvršiocima genocida označeni vojska i policija Republike Srpske (RS).

U periodu od 11. do 22. jula 1995. pošto je području Srebrenice, koje je bilo pod zaštitom Ujedinjenjih nacija, prešlo pod kontrolu Vojske Republike Srpske kojom je komandovao prvostepeni haški osuđenik Ratko Mladić - ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka.

XS
SM
MD
LG