Linkovi

Pojačanja mjera sigurnosti u američkim ambasadama unatoč troškovima


Upozorenje jednog bivšeg diplomata: "Uvođenje strožih mjera sigurnosti moglo bi nauditi američkim odnosima s drugim zemljama."

Američka državna tajnica Hillary Clinton obećala je pojačanje mjera sigurnosti u američkim ambasadama i diplomatskim predstavništvima nakon što je panel koji istražuje ubojstvo Christophera Stevensa, američkog ambasadora u Libiji, kritizirao, kako ih je panel nazvao, “sistemske propuste”. Jerome Socolovsky je razgovarao s jednim bivšim američkim diplomatom koji upozorava da bi uvođenje strožih mjera sigurnosti moglo nauditi američkim odnosima s drugim zemljama.


Nakon napada u Bengaziju, 11. rujna, državna je tajnica Hilary Clinton pokrenula panel za istragu – Accountability Review Board. Potpredsjednik panela admiral Mike Mullen iznio je, 18. prosinca, rezultate istrage.


“Panel je zaključio da mjere sigurnosti nisu bile adekvatne za opasne uvjete u Bengaziju, da su zapravo bile izrazito neadekvatne za slučajeve napada kakav se zbio te večeri.”


Državna tajnica Clinton prihvatila je svih 29 preporuka izvještaja. Senator John Kerry, nominiran za nasljednika Hilary Clinton, odao je, tijekom kongresnog saslušanja, pohvalu njezinim odlukama.


“Ona je, zapravo, otišla i dalje od preporuka panela tako što je poduzela trenutačne korake za jačanje sigurnosti diplomatskih misija s visokim stupnjem opasnosti i od Kongresa zatražila ovlasti za reprogramiranje fondova s ciljem povećanja troškova za diplomatsku sigurnost za milijardu i 300 milijuna dolara.”


Američke su ambasade meta ne samo prosvjeda poput onoga u Bangkoku, prošle godine, već i terorističkih napada.
Danier Serwer je radio u nekoliko američkih diplomatskih predstavništava, uključujući ono u Bagdadu, a sada je profesor naprednih međunarodnih studija na sveučilištu Johns Hopkins. Vodi i vlastiti blog – http://www/peacefare.net.
Ambasade koje izgledaju poput utvrda, kaže on, postale su simboli ogorčenosti.


“Doista sam mišljenja da diplomaciju nije moguće obavljati iza 20 stopa visokih zidova.”
Serwer priznaje da su za amabasadora Stevensa postojali dobri razlozi da ostane unutar kompleksa u Bengaziju.


“Ali u smislu samog rizika, bio bi sigurniji na ulicama - gdje bi ga 99 od 100 Libijaca pozdravilo i dočekalo raširenih ruku – nego u tom skloništu.”


No, čak i Serwer priznaje da je teško takav argument iznositi nakon ambasadorove pogibije. A s Obaminom administracijom, koja je zauzela obrambeni stav u tom napadu, američka veleposlanstva će najvjerojatnije nastaviti biti ono što već jesu – zdanja nalik utvrdama.
XS
SM
MD
LG