Linkovi

Bezbjednosne snage Mjanmara ubile 11 demonstranata u Kalaju


Arhiva - Demonstranti reaguju na suzavac koji je ispalila policija tokom demonstracija protiv vojnog puča u sjeverozapadnom gradu Kalaju, Mjanmar, 2. marta 2021.
Arhiva - Demonstranti reaguju na suzavac koji je ispalila policija tokom demonstracija protiv vojnog puča u sjeverozapadnom gradu Kalaju, Mjanmar, 2. marta 2021.

Pripadnici mjanmarskih snaga bezbjednosti ubili su najmanje 11 civila i ranili najmanje 10 u srijedu kada su otvorili vatru na provladine demonstrante u sjeverozapadnom gradu Kalai, stoji u izvještajima koje je primio Burmanski servis Glasa Amerike

Jedan organizator protesta rekao je za Glas Amerike da su trupe koje su imale zadatak da uklone barikade koje su postavili demonstranti neselektivno otvorile vatru na demonstrante koji traže da se civilna vlada Aung San Su Ći vrati na vlast.

Organizator je rekao da je neodređeni broj demonstranata, od kojih su neki naoružani ručno pravljenim i ličnim naoružanjem, uhapšen u gradu poznatom po žestokom otporu provladinih građana.

Na video snimku, napravljenom pred zoru, čuju se zvuci pucnjave i eksplozije granata. U objavama na društvenim mrežama kaže se da su ispaljene i tromblonske mine.

Mladić koji živi u Kalaju i koji je izbjegao hapšenje rekao je za Glas Amerike da su snage bezbjednosti ispustile najmanje 20 tromblonskih raketa kako bi uništili barikade i otvorili vatru na demonstrante.

Demonstranti u Kalaju, koji su se prethodno naoružali lovačkim puškama i uspostavili uporišta u susjedstvu, nanijeli su žrtve bezbjednosnim snagama tokom napada na grad i obližnja sela 28. marta, navodi novinska služba Mjanmar nau.

Demonstranti, koji su organizovali ono što nazivaju civilnom vojskom Kalaja, narednih dana nanijeli su više žrtava snagama hunte, izvijestila je internet stranica sa vijestima.

Napad 28. marta dogodio se dan nakon što su vladine trupe ubile više od 110 civila širom te zemlje jugoistočne Azije, što je najveći broj poginulih u jednom danu od vojnog puča 1. februara koji je zbacio demokratski izabranu vladu.

Protesti širom zemlje

Redovni antivladini protesti nastavljeni su u drugim gradovima i mjestima u sredu, uključujući Bago, sjeveroistočno od Jangona, gdje je jedan stanovnik potvrdio za Glas Amerike da su vladine snage ubile dva muškarca, a petoro ranili.

Jedna osoba ubijena je u protestima u Monivaju, glavnom gradu regiona Sagajng, a druga osoba ubijena u gradu Niaung Šve u južnoj državi Šan, potvrđeno je za Glas Amerike. Zabileženo je najmanje devet hapšenja u gradu Davae na jugu zemlje.

Gotovo 600 civila, uključujući desetine djece, ubile su vladine trupe i policija od početka puča, podaci su Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP). Od 3.500 ljudi koliko ih je uhapšeno, 2.750 i dalje je u pritvoru, saopštila je AAPP.

Nacionalna liga za demokratiju, koju je predvodila Su Ći, upravljala je Mjanmarom od njegovih prvih otvorenih demokratskih izbora 2015. godine, ali vojska je osporavala izborne rezultate prošlog novembra, tvrdeći da su bile raširene izborne prevare, uglavnom bez dokaza.

Su Ći i predsjednik Vin Mint privedeni su u februarskom puču. Vojno stanje je uvedeno u gradovima širom Mjanmara.

Pozivi na uzdržanost

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1. aprila ponovio je poziv za hitno oslobađanje svih uhapšenih u Mjanmaru, uključujući Su Ći i Vina Minta, i okončanje nasilja.

U saopštenju Savjet je izrazilo duboku zabrinutost zbog "brzog pogoršanja situacije" u Mjanmaru i najoštrije osudilo upotrebu smrtonosne sile od strane snaga bezbjednosti i policije protiv mirnih prodemokratskih demonstranata i smrti stotina civila, uključujući žene i djecu .

Savjet je takođe pozvao vojsku "da bude krajnje uzdržana" i sve strane "da se suzdrže od nasilja".

Savjet bezbjednosti takođe je ponovio potrebu za potpunim poštovanjem ljudskih prava i težnjom za "dijalogom i pomirenjem u skladu sa voljom i interesima naroda Mjanmara".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG