Linkovi

Niski vodostaj Mississippija ugrožava najznačajniji vodeni put SAD-a i prijevoz roba


US Army Corps of Engineers u borbi s niskim vodostajem Mississippija
US Army Corps of Engineers u borbi s niskim vodostajem Mississippija
Rijeka Mississippi najduži je i u ekonomskom smislu najznačajniji vodeni put u Sjedinjenim Državama. Njezina dubina, međutim, smanjuje se, uslijed nedostatka oborina. Kraj St. Louisa, u Missouriju, američki vojni inženjeri (U.S. Army Corps of Engineers) vrše mjerenja, u nastojanjima da se rijeka održi plovnom za vrijeme jednog od najgorih sušnih razdoblja u povijesti SAD-a.

Još jedan dan s izrazito visokim temperaturama na Srednjem Zapadu, još jedan dan bez kiše na cijelom području Mississippija.

S broda MV Pathfinder, opremljenog uređajima za mjerenja, kapetan Terry Bequette prati pad vodostaja.

“Možete vidjeti pet do sedam metara više izložene obale nego lani u ovo isto vrijeme. Ovi pješčani sprudovi nisu bili vidljivi prošle godine.”

Prošle godine, teške su kiše izazvale poplave u nekim područjima duž Mississippija. Ove godine, razina vode je tako niska da su vidljivi ostaci potopljenih brodova, normalno potpuno skriveni od pogleda.

“Plovidbena razina vode je niska i to nije dobro, ali nije ni kraj svijeta,” kaže kapetan Bequette. “Industrija jednostavno mora smanjiti terete i nadati se najboljem.”

Kukuruz, soja, žito... prevoze se Mississippijem s farmi Srednjeg Zapada dalje,morem, do odredišta širom svijeta. Šezdeset posto svih žitarica koje se izvoze iz Sjedinjenih Država putuje teglenicama ovim vodenim putem; niti jedan poremećaj ne prolazi bez domino efekta.

“Za farmere, na kocki je puno novca, a rijekom se prevoze i mnoge druge robe, ne samo poljoprivredni nego i kemijski proizvodi, ugljen, razna druga roba,” kaže Jasen Brown, inženjer hidraulike sa Army Corps. Za neometanu i sigurnu plovidbu, brodovima je, dodaje, potreban kanal dubine 3 metra i širine od 91 metra.

“Razina je sada dovoljno niska, isto tako i meteorološka predviđanja, da moramo pokrenuti komunikaciju između plovidbenog sustava, Obalne straže i Korpusa vojnih inženjera, da bismo uzeli u obzir sve što je potrebno uzeti u obzir kako razina bude dalje opadala.”

Dio tih nastojanja započinje upravo s kapetanom Bequetteom i njegovom ekipom. Oni lociraju plitka mjesta koja bi mogla ugroziti plovidbu.

“Vršimo mjerenja,” kaže kapetan Bequette, “odlučujemo gdje treba produbljivati korito ili koja mjesta treba označiti plutačama, to je svakako najbrže rješenje. Očito, što razina bude dalje opadala, to će više biti mjesta na kojima će riječno korito trebati produbljivati.”

Što razina vode bude više opadala, to će trebati i dodatno smanjivati teret tegelenica, upozorava vojni inženjer Russell Errett.
“... a to će povećati troškove i cijene prijevoza.”

Ipak, dodaje Errett, rijeka Mississippi i dalje ostaje najefikasniji način za prijevoz roba... sve dok je taj vodeni put otvoren za promet.
XS
SM
MD
LG