Linkovi

Pitanje vojne imovine ključno za članstvo BiH u NATO-u


Dom armije, Sarajevo
Dom armije, Sarajevo

Ambasarori zemalja NATO članica u Bosni i Hercegovini (BiH) upoznati su sa postignućima Ministarstva odbrane (MOBiH) i Oružanih snaga (OSBiH) koja su neophodna kako bi se ispunili uvjeti koji su pred BiH postavljeni na NATO samitu u Talinu 2010. godine.

Tri uslova čije bi ispunjenje aktiviralo početak razgovora za članstvo u NATO-u, tiču se uništavanja naoružanja i municije, odnosno pokretne vojne imovine, zatim kontingenta vojnika BiH u stranim mirovnim misijama, te uknjiženja perspektivne nepokretne vojne imovine.

„Danas smo dobili „plastičnu sliku“ ne samo vizije daljnjeg razvoja oružanih snaga BiH, već i o interoperabilnosti sa partnerima iz drugih zemalja, što naravno daje mogućnost da oružane snage BiH nastave saradnju i učešće u mirovnim misijama u svijetu“, kaže Jan Pšenica, slovački ambasador u BiH.

Dodaje da je za članstvo u NATO savezu neophodno ispunjavati političke deklaracije, a da ih Ministarstvo odbrane sprovodi u konkretna djela.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i slovački ambasador u BiH Jan Pšenica
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i slovački ambasador u BiH Jan Pšenica

Ministrica odbrane BiH, Marina Pendeš, kaže da su veleposlanici dobili jasnu sliku o napretku koji je učinjen, ali i o objektivnim problemima sa kojima se BiH susreće u svom procesu ispunjenja talinskih uvjeta.

Problemi se najviše tiču uknjižbe nepokretne vojne imovine.

Mistrica Pendeš navodi da se proces knjiženja ipak neće moći biti sproveden za svaku lokaciju te da će se za te slučajeve morati pronaći drugo rješenje.

„Nešto što se nekada činilo kao tehnički uvjet, u biti i nije samo tehnički uvjet jer za određeni broj lokacija mi moramo naći nova rješenja. Možda ćemo ih morati proglasiti neperspektivnim, a morati kupiti tu imovinu na koju ćemo instalirati određenu opremu, jer nema načina na koji možemo prevesti to na Ministarstvo odbrane BiH“, navodi Pendeš.

Ministrica dodaje da je od 2015. godine, otkako je počeo proces knjiženja vojnih objekata u BiH, uknjiženo 26 lokacija, osam je spremno za knjiženje, a 17 lokacija je u procesu.

„Moram naglasiti da bez obzira što je taj proces knjiženja počeo 2015. godine i ide svojim intenzivnim tokom, mi od samog osnutka Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH 2006. godine nemamo nikakvih problema sa korištenjem naših 63 lokacije i nikada niko ni iz jednog entiteta nije napravio problem.“, dodaje Pendeš.

Ministrica navodi da je ministarstvo u nekoliko navrata primilo pohvale za pripadnike oružanih koji sudjeluju u mirovnim misijama, na račun njihove spremnosti i vojne obučenosti.

Pripadnici OSBiH trenutno se nalaze na mirovnim misijama u Maliju, Kongu, Afganistanu, a odnedavno i u Centralnoafričkoj Republici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG