Linkovi

Referendum u RS i načini pokretanja istrage


Iz Tužilaštva BiH objašnjavaju da čekaju rješenje Ustavnog suda BiH
Iz Tužilaštva BiH objašnjavaju da čekaju rješenje Ustavnog suda BiH

Dok se očekuje reakcija Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) na dešavanja u vezi aktuelne odluke Ustavnog suda BiH, pravni stručnjaci su pojasnili načine eventualnog pokretanja istrage.

Ustavni sud BiH je odbio zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske (RS) da preispita svoju raniju odluku o tome da je 9. januar neustavan, te donio privremenu mjeru kojom se obustavlja odluka Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma.

„Nepoštivanje odluke Ustavnog suda u pogledu privremene mjere koja se tiče zabrane provođenja odluke o raspisivanju referenduma jeste radnja koja ima obilježja krivičnog djela“, kaže advokatica Vasvija Vidović.

Iz Tužilaštva BiH su za medije rekli da mogu postupati tek kada dobiju rješenje Ustavnog suda BiH o neizvršenju odluke, a koje im nije dostavljeno.

Desetine ranijih odluka Ustavnog suda BiH do danas nisu izvršene, čime se, smatra Vidović, stvara „pravna nesigurnost i maksimalno se slabi država i njene institucije“.

Službena osoba koja odbije da izvrši odluku Ustavnog suda BiH, spriječava izvršenje ili to onemogućava na drugi način, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Za sada niko nije krivično odgovarao za neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH, a što je, kako kaže Vidović, zahtijevalo tužilačku reakciju.

Zarije Seizović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kaže da razlozi izostanka krivičnog gonjenja mogu biti, prije svega, jer nema izvještaja o počinjenjom krivičnom djelu.

Pojašnjava da nosioce vlasti, umjesto što u javnim istupima govore o postojanju krivičnog djela, ništa ne spriječava da takav izvještaj podnesu Tužilaštvu BiH, ali smatra da toga neće doći.

„Rijetko, gotovo nikako, nosioci vlasti podnose krivične prijave jedni protiv drugih, jer su, naprosto, učesnici u vlasti a nerijetko i koalicioni partneri“, kaže Seizović.

Advokatica Vidović navodi da Tužilaštvo BiH može otvoriti istragu za neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH i bez podnošenja krivične prijave.

Napominje da je na Tužilaštvu BiH i policijskim agencijama da rasvijetle krivično djelo i utvrde ko je osumnjičen.

„Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima nadležnost da istražuje izvršenje krivičnih djela. Prema tome, ukoliko dođe do saznanja da je izvršeno krivično djelo, nije nužno da se podnese krivična prijava“, kaže ona.

Referendum je najavljen za sutra, 25. septembra. Referendumsko pitanje glasi: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“

Predsjednik RS Milorad Dodik je kazao novinarima da nema odluke Ustavnog suda BiH koja može dovesti u pitanje održavanje referenduma.

XS
SM
MD
LG