Linkovi

Seksualno zlostavljanje - kontinuirani problem u američkoj vojsci


Američki vojni zvaničnici seksualne napade u vojsci nazivaju ozbiljnim problemom
Američki vojni zvaničnici seksualne napade u vojsci nazivaju ozbiljnim problemom

Žrtve seksualnih napada su većinom žene pripadnice vojske, ali su i homoseksualci među onima koji su prijavili zlostavljanja.

Najviši američki vojni zvaničnici su obećali da će iskorjeniti seksualne napade, što je kontinuirani problem u svim rodovima američke vojske. Žrtve seksualnih napada su većinom žene pripadnice vojske, ali su i homoseksualci među onima koji su prijavili zlostavljanja. U nekim slučajevima su počinionici čak oficiri zaduženi za sprječavanje zlostavljanja.

Neprikladno seksualno ponašanje u vojsci je i dalje problem, usprkos nedavno uvedenim mjerama za njegovo sprječavanje, što jasno daje do znanja da sama vojska ne može riješiti taj problem. Ministar odbrane Chuck Hagel je rekao da je iskorjenjivanje tog problema njegov prioritet.

Bez obzira koliko novih tehnologija upotrijebimo, bez obzira koliko nam prednosti daje kvalitet naše tehnologije i oružja, bez obzira koliko novca imamo, sve to neće biti efikasno bez ljudi. Stoga ljudi moraju biti u fokusu našeg liderstva i naših prioriteta, rekao je ministar Hagel.

Vojska je prošle sedmice potvrdila da je treći oficir zadužen za sprječavanje seksualnih napada umiješan u jedan slučaj zlostavljanja. General Martin Dempsey, predsjedatelj združenog stožera je pozvao na fokusiranje na taj problem u vojsci.

Svaki pripadnik vojske, u svakoj jedinici i na svakom nivou, mora biti svjestan problema i mora biti dio rješenja. Zajedničkim snagama možemo vratiti povjerenje samih nas i američkog naroda, rekao je general Dempsey.

Nekoliko žrtava seksualnih napada su svjedočili prošle sedmice u Washingtonu. Jennifer Norris kaže da vojni zapovjednici često ignoriraju ili marginaliziraju žrtve.

Sistem je usmjeren protiv žrtava.

Iako su većina žrtava žene, vojnik Brian Lewis, homoseksualac, posvjedočio je da ga je silovao jedan viši oficir na mornaričkom brodu 2000-te. On kaže da se oni koji prijave zlostavljanje često smatraju lažovima ili onima koji traže nevolju.

Mi nismo ne-patrioti što skrećemo pažnju na taj problem. Vojska nas je iznevjerila, rekao je pripadnik mornarice Brian Lewis.

Rasprava na Capitol hillu je održana neposredno prije nego se predsjednik Obama sastao sa svojim najvišim zvaničnima ministarstva odbrane.

To ne samo da je zločin, ne samo da je to sramotno, već je to vojsku učinilo manje učinkovitom nego što ona može biti, rekao je predsjednik Obama.

Dvostranačka grupa zakonodavaca je prošlog četvrtka predstavila prijedlog zakona kojim bi se sudski progon zbog seksualnog napastvovanja u oružanim snagama izdvojio iz komandnog lanca. To bi spriječilo više oficire da se bave ili da odbacuju slučajeve vezane za njihove podređene.
XS
SM
MD
LG