Linkovi

Mladi u Indiji plesom protiv nasilja nad ženama


Indijski mladi plesom protiv nasilja nad ženama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
Od brutalnog silovanja jedne žene u New Delhiju prošla su gotovo dva mjeseca, a prosvjedi zbog nasilja nad ženama ne jenjavaju u Indiji. U cijeloj zemlji tisuće mladih sudjelovalo je danas, na Valentinovo, i u okviru globalne kampanje, u masovnim plesnim demonstracijama, plesnom ustanku protiv nasilja nad ženama.

Blizu stotinu prosvjednika iz raznih dijelova grada okupilo se s jednom jedinom porukom...

“New Delhi, probudi se i ustani protiv nasilja...”

Ovaj skup je samo jedan od mnogih organiziranih u četvrtak u glavnom gradu Indije, a u sklopu svjetskog pokreta “One Billion Rising” (Milijarda ustaje), nazvanog po broju zlostavljanih žena u svijetu.

Kad se poziv za priključivanje kampanji proširio preko Facebooka, 25-godišnja modna dizajnerica Shruti Singh je, kaže, znala da mora sudjelovati, kao izraz bunta protiv uvriježenih stavova prema ženama u indijskom društvu.

“Ako s riječi ne prijeđemo na djela, neće biti nikakve promjene i patrijarhalni način razmišljanja i sustav koji su tisuće godina stari neće se mijenjati preko noći ili samo jednom protestom... nego revolucijom, ovo je borba kao i svaka druga borba za slobodu, slobodu žena od opresije i nasilja.”

Ove godine, poziv na akciju naišao je na velikog odjeka kod mnogih u New Delhiju. Šesnaestog decembra, jedna je mlada žena brutalno pretučena i silovana na autobusu. Žrtva je kasnije podlegla masivnim unutrašnjim ozljedama.

Neposredno nakon tog napada, tisuće ljudi su izišle na ulice zahtjevajući veću zaštitu za žene. Dva mjeseca kasnije, mladi poput Sakshe Bhalla, koja je koreografirala plesni ustanak, nastoje problem nasilja nad ženama držati u žiži interesa javnosti.

“Došli smo do točke kad je svatko shvatio da dalje više tako ne može, da se to više ne može tolerirati, i da nije u redu da svi New Delhi zovu i znaju kao “grad silovanja”. Mislim da su sada svi ustali protiv toga, u želji da grad učine sigurnim.”

I nisu mlade žene jedine koje su se priključile kampanji. Student druge godine Mohammad Danish kaže da se prava žena i njihova zaštita tiču i svakog muškarca.

“Ako govorimo o ženama, ja imam dvije u kući – sestru i majku – i kad govorimo o silovanju i ovakvim napadima, ja mislim i na moju obitelj”.

Počelo je suđenje petorici od šest optuženih za silovanje, a mnogi svoju poruku i zahtjeve kane prenijeti na parlament.

Zakonodavci bi trebali početi s razmatranjem novog krivičnog zakona za nasilje nad ženama. Aktivisti za prava žena kažu da on ne pokriva pitanja bračnog silovanja i policijske odgovornosti te da suviše naglaska stavlja na kaznu, a ne na prevenciju nasilja.
XS
SM
MD
LG