Linkovi

EU i Turska: Da li je sporazum o migrantima izvodljiv i legalan?


Sporazum između EU i Turske koji bi trebao zaustaviti dotok izbjeglica je jučer stupio na snagu. Novopridošli u Grčkoj će biti vraćeni u Tursku, dok će EU preuzeti isti broj sirijskih izbjeglica iz kampova na turskoj teritoriji. Kako sa grčkog otoka Lesbos, gdje pristiže većina izbjeglica, izvještava naš novinar Henry Ridgwell, postoji sve veća ljutnja zbog dogovora kojeg mnogi smatraju nemoralnim i neizvodljivim.

Brodovi NATO saveza i turske obalne straže patroliraju vodama oko grčkog otoka Lesbos. Evropa i Turska pokušavaju spriječiti val izbjeglica u trenucima stupanja na snagu novog sporazuma. Na obalama Lesbosa, volonteri i dalje neprestano vrše nadgledanje u potrazi za migrantskim čamcima.

Ne vjerujem da će političke odluke dovesti do velike razlike za izbjeglice, one će i dalje dolaziti. One mjesecima ili godinama putuju, tako da će pokušati da uđu bez obzira na sve, kaže Samuel Radber, uposlenik švajcarske humanitarne organizacije.

Kao i mnogi humanitarni djelatnici u toj zemlji, on kritizira sporazum između Brisela i Ankare.

Ne možete sa ljudima postupati kao sa ovcama ili novcem. Oni nisu brojevi, već ljudska bića. Tako da ne možete reći poslaćemo jednog nazad, a primiti drugog u Evropu. To se tako ne radi, kaže Samuel.

Danima je loše vrijeme sprječavalo dolazak čamaca. Ali spasilačke ekipe vjeruju da ima na stotine, ako ne i hiljade izbjeglica koje čekaju na turskoj obali spremne krenuti ka Grčkoj. Migranti se kriju u pećinama i stijenama duž stjenovite turske obale. Turska policija navodi da je u subotu uhapsila više od hiljadu i 700 migranata, zajedno sa 16 osoba za koje se vjeruje da su krijumčari. Mnogi od migranata koji su uspjeli stići do Lesbosa optužuju tursku obalnu stražu da je napala njihov čamac, što Ankara poriče. Jedan od migranata kaže da ga je pretukla turska policija. Grčka i dalje prebacuje izbjeglice sa otoka na kopno. Somalijski izbjeglica Abdi Yare Mousseh je u subotu čekao na trajekt za Kavalu.

Imam dosta prijatelja u Istanbulu koji bi trebali doći. Ali to je veoma teško. Neki plaču, neki su u zatvoru. Mene je turska policija držala zatvorenim šest dana. Uzeli su mi otiske prstiju i slike. Ponovo sam pokušao doći do Lesbosa, priča Abdi.

Po izbjegličkim kampovima kruže glasine o neposrednim deportacijama u Tursku, u zavisnosti od nacionalnosti. Usprkos uvjeravanjima o pravednom tretmanu od strane Brisela, na prvim linijama krize postoje sumnje da je postignuti plan izvodljiv, pa čak i legalan.

XS
SM
MD
LG