Linkovi

SAD: Šta rezultati izbora za Kongres mogu značiti za Obamu?


U posljednje dvije godine na predsjedničkoj funkciji aktualni američki predsjednik mogao bi se suočiti sa najvećim domaćim političkim iskušenjem.

Izbori za Kongres, međuizbori kako ih ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama takođe nazivaju, krupno su iskušenje za predsjednika Baracka Obamu i Demokratsku stranku. Republikanci u svojim predizbornim kampanjama, posebno intenzivno kako se približava idući utorak, dan izbora, pokušavaju iskoristiti slab procenat popularnosti gospodina Obame i politiku koju vodi učiniti centralnim pitanjem u nastojanjima da pridobiju glasače, osvoje većinu u Senatu i zadrže kontrolu u Zastupničkom domu. Ako uspiju u tome, predsjednika Obamu u posljednje dvije godine drugog predsjedničkog mandata i Demokrate očekuje čitav niz nimalo lakih izazova.

Do sada i za sada, američki predsjednik je aktivni učesnik preizborne kampanje. Nastoji pomoći Demokratama da pridobiju birače i zadrže većinu u Senatu.

"Nisam na glasačkom listiću. Michelle je sretna zbog toga. Ali, da ne bude zabune, greške. Glasaće se o političkim pitanjima, svakom pojedinačnom" - istakao je prije neki još jednom gospodin Obama.

"Četvrtog novembra glasaćemo o Obaminoj politici. Glasajte da zadržite teoriste što dalje od našeg tla. Glasajte za nas" - biračima poručuju Republikanci. Njihova ključna intencija je pažnju birača fokusirati na Obamimu politiku. Kandidat Republikanaca za senatora iz Sjeverne Karoline Tom Tillis je vrlo direktan:

"Ako želite i dalje istu, propalu Obaminu politku, glasaćete za Kay Hagan."

Na tu poruku Kay Hagan,kandidatkinja Demokratske stranke, odgovara:

"Tillis želi da razmišljamo o Obami. A mi biramo senatora koji će predstavljati Sjevernu Karolinu."

Niska podrška američke javnosti predsjedniku Obami navela je mnoge kandidate Demokratske stranke da vode kampanje distancirajući se od njega. Za političke zastoje koji su se uveliko odrazili na sadašnju podršku javnosti gospodin Obama krivi Republikance:

"Znate da su protiv mene. Svi znate da su, kada nešto predlažem, Republikanci protiv toga."

Predsjednik i Demokrati su ove godine u teškom, često i podređenom položaju, ističe analitičar John Fortier:

"Prvo, međuizbori uglavnom nisu u korist predsjednika. Drugo, predsjednik Obama po sudu javnosti ne radi dobro. Samo oko 40 odsto Amerikanaca misli da on radi kako treba."

Pojava ebole u Sjedinjenim Državama i prijetnje terorista Islamske države dovele su birače na ivicu, smatra analitičar Thoman Mann:

"Stvara se atmosfera u kojoj mnogi misle da predsjednik te stvari ne drži pod kontrolom."

Među Demokratama, u njihovim predizbornim kampanjama, rado je prihvaćena pomoć prve dame, Obamine supruge Michelle, bivše državne tajnice Hillary Clinton i nekadašnjeg predsjednika Bila Clintona koji biračima poručuje:

"Ne glasajte protiv nečega. Glasajte za nešto."

Ako Republikanci osvoje većinu u Senatu, ravnoteža moći u Washingtonu prevagnuće na njihovu stranu ističe analitičar Frenk Newport:

"U slučaju da i u Senatu Republikanci budu u većini, za predsjednika Obamu biće mnogo teže nego do sada da sarađuje sa Kongresom i ostvaruje svoje zamisli, jer će oba doma biti pod kontrolom Republikanaca."

To bi značilo i nastavak političkih zastoja i ćorsokaka konstatuje Thomas Mann i dodaje:

"Bilo je do sada neprijatnih, ružnih, neproduktivnih rasprava i blokada. Da li i koliko gore može biti?"

SAD: Šta rezultati izbora za Kongres mogu značiti za Obamu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Predsjednik Obama se od prvog dana prvog predsjednikčkog mandata nadao da će uspjeti prevazići međustranačke podjele, da će biti most između Demokrata i Republikanaca. Te nade nisu ostvarene i tokom sedme i osme godine, posljednje dvije godine na predsjedničkoj funkciji, mogao bi se suočiti sa najvećim domaćim političkim iskušenjem.

XS
SM
MD
LG