Linkovi

Pitanje židovskih naselja najveći izazov uspjehu izraelsko-palestinskih pregovora


Mahmud Abbas i Benjamin netanyahu
Mahmud Abbas i Benjamin netanyahu

Važni prvi test za nove mirovne pregovore mogao bi se dogoditi kasnije ovog mjeseca kada istekne desetomjesečni izraelski moratorij na gradnju u židovskim naseljima na Zapadnoj obal

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pristali su na sastanak nakon višemjesečnog pritiska administracije predsjednika Baracka Obame koja smatra srednjoistočni mirovni proces jednim od svojih najvećih vanjskopolitičkih prioriteta. Palestinci žele svoju državu na područjima koja je Izrael okupirao u ratu 1967. godine s Istočnim Jeruzalemom kao svojim glavnim gradom. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prihvatio je ideju palestinske države, ali sa značajnim preduvjetima i bez Istočnog Jeruzalema.

Shibley Telhami, predavač na Sveučilištu Marylanda, kaže da vrijeme za predloženo rješenje s dvije države istječe. "Došli smo do kraja rješenja s dvije države. Neovisno o američkoj ulozi, mislim da vrijeme istječe. Ili će do toga doći ili ne. A ukoliko se ne dogodi dok je aktualna američka administracija na vlasti onda je pitanje što će se dogoditi u regiji nakon toga".

Važni prvi test za nove mirovne pregovore mogao bi se dogoditi kasnije ovog mjeseca kada istekne desetomjesečni izraelski moratorij na gradnju u židovskim doseljeničkim naseljima na Zapadnoj obali. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da će pregovori biti prekinuti ukoliko Izrael ne produži moratorij. S druge strane, članovi vladajuće izraelske koalicije zaprijetili su rušenjem vlade, ukoliko premijer Netanyahu produži moratorij na gradnju.

Direktor washingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku David Makosvky kaže da je pitanje doseljeničkih naselja trenutno najveći izazov uspjehu pregovora. "Ovo je kratkoročno najveći problem. Sjedinjene Države do sada nisu uspjele nadići razilaženja dvije strane po pitanju gradnje u doseljeničkim naseljima".

Američki izaslanik za Srednji istok, George Mitchell, izjavio je da su Sjedinjene Države spremne ponuditi kompromisne ideje kako se razgovori budu nastavili. Još jednom profesor Shibley Telhami. "Ukoliko Izraelci i Palestinci ne budu izloženi agresivnom posredovanju, kao što je donošenje ideja za pregovarački stol, neće biti izgleda za sporazum".

Od kada je sporazum iz Osla 1993. godine formalno pokrenuo mirovni proces više palestinsko-izraelskih sastanaka nije uspjelo polučiti konačno rješenje. Amjad Atallah kaže da će razgovori biti viđeni i kao referendum o sposobnosti Sjedinjenih Država da utječu na događanja u regiji. "Ukoliko Sjedinjene Države ne budu mogle to riješiti znači li to za većinu arapskog i muslimanskog svijeta da su Sjedinjene Države potrošena sila?"

U pregovorima neće sudjelovati militantna organizacija Hamas koja se protivi mirovnim pregovorima. Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, Sjedinjene Države i druge zemlje smatraju terorističkom organizacijom. Američka državna tajnica Hillary Clinton priznaje da se mogu očekivati poteškoće. "Bez sumnje ćemo naići na dodatne zapreke. Neprijatelji mira će nas pokušati poraziti i pokvariti pregovore. No tražim od uključenih strana da ne odustaju, da se nastave kretati naprijed čak u i teškim situacijama te da nastave raditi kako bi postigli pravedan i trajni mir u regiji".

Državna tajnica Clinton kaže da je cilj pregovora postizanje sporazuma u roku od godine dana.

XS
SM
MD
LG