Linkovi

Microsoft: "Čovjek tenk" sa Tjenanmena bio blokiran na pretraživaču usljed ljudske greške


Na fotografiji napravljenoj 5. juna 1989. godine, kineski građanin stoji ispred kolone tenkova koji su se kretali istočo pekinškim Čangan bulevarom, na skveru Tjenanmen, Peking, Kina.
Na fotografiji napravljenoj 5. juna 1989. godine, kineski građanin stoji ispred kolone tenkova koji su se kretali istočo pekinškim Čangan bulevarom, na skveru Tjenanmen, Peking, Kina.

Microsoft korporacija označila je kao "slučajnu ljudsku grešku" razlog zbog kojeg internet pretraživač te kompanije Bing nakratko nije prikazao rezultate pretrage fotografija pojam za pretragu "čovjek tenk" (Tank Man) na godišnjicu krvavog vojnog gušenja demonstracija na pekinškom trgu Tjenanmen 1989. godine.

Korisnici u različitim dijelovima svijeta, uključujući i u SAD, rekli su u petak da nije bilo rezultata kada bi tražili izraz "čovjek tenk".

"Čovjek tenk" odnosi se na fotografiju koja je postala ikona i na kojoj se vidi sukob između neidentifikovanog civila i niza tenkova kineske vojske koji napuštaju pekinški Trg Tjenanmen nakon brutalnog suzbijanja prodemokratskih demonstracija. Fotografija je postala simbol prkosa širom svijeta.

Nakon upozorenja novinara, Microsoft je saopštio da je problem "nastao slučajnom ljudskom greškom" i da je "riješen". Nekoliko sati kasnije, preko pretraživača Bing je ponovo bilo moguće pronaći fotografije pod "čovjek tenk".

Kompanija nije precizirala šta je ljudska greška niti kako se ona dogodila, niti je rečeno koliko ljudi čini dio njegovog Bing razvojnog tima sa sjedištem u Kini. Najveći istraživački i razvojni centar kompanije izvan Sjedinjenih Država nalazi se u Kini, a u januaru je objavljen posao za starijeg softverskog inženjera sa sjedištem u Kini da vodi tim koji razvija tehnologiju koja pokreće Bingovu pretragu slika.

Kineske vlasti zahtijevaju da pretraživači, web stranice i platforme društvenih medija koji rade u zemlji cenzurišu ključne riječi i i rezultate koji se smatraju politički osjetljivim ili kritičnim prema kineskoj vladi.

U Kini su blokirane reference na represiju na trgu Tjenanmen 1989. godine, kao i slike koje se odnose na taj događaj, poput "tenka".

Microsoftov Bing je jedan od rijetkih međunarodnih pretraživača koji posluje u Kini, gdje se pridržava lokalnih zakona o cenzuri i takmiči se sa većim kineskim pretraživačima kao što su Baidu i Sogou.

Prema siteu sa podacima Statcounter, Bing ima 2,5 odsto tržišnog udjela u Kini.

Rivalski Google napustio je kinesko tržište 2010. godine nakon četiri godine rada, nakon sporova oko cenzure i velikog hakerskog napada za koji Google vjeruje da potiče iz Kine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG