Linkovi

Međunarodni muzej špijunaže želi izložiti eksponate iz nedavne američko-ruske 'razmjene'


Međunarodni muzej špijunaže želi izložiti eksponate iz nedavne američko-ruske 'razmjene'
Međunarodni muzej špijunaže želi izložiti eksponate iz nedavne američko-ruske 'razmjene'

Jedan od eskponata je rezbarija u obliku službenog grba Sjedinjenih Država koju su sovjetski pioniri svojedobno poklonili američkom veleposlaniku. Tek šest godina kasnije, otkriveno je da je u njemu bio ugrađen prislušni uređaj.

Međunarodni muzej špijunaže u Washingtonu nada se da će uskoro u svoju zbirku dodati sadržaje vezane uz nedavnu razmjenu špijuna između Sjedinjenih Država i Rusije. Ova razmjena je bila najveća razmjena takve vrste od kraja Hladnog rata. Slučaj protiv čak 12 Rusa - koji su prije dva tjedna deportirani u Rusiju - čita se kao krimić. Njih desetorica bili su razmijenjeni za četiri ruska zatvorenika, za koje je Moskva tvrdila da su špijunirala za Zapad.

Međunarodni muzej špijunaže nije ni deset kilometara udaljen od lokacije na kojoj je živjelo troje od ruskih agenata, u jednom predgrađu Washingtona. Pokraj ulaza nalaze se izložene fotografije otkrivenih sovjetskih špijuna. U obližnjoj prostoriji nalazi se postav tzv. "Škola špijuniranja". Tu je automobil iz jednog od filmova o Jamesu Bondu.

U neki normalni dan automobil bi bio "hit" među eksponatima, kao što bi to bio i pištolj koji je ugrađen u ruž za usne ili pak - smrtonosni kišobran. Međutim, danas, nakon najnovijeg špijunskog skandala, vjerojatno najpopularniji izložak je jedan neupadljivi komad papira. Na njemu je skrivena poruka. Povjesničar Mark Stawt, kustos muzeja, kaže da su ovu metodu dostavljanja informacija koristili i nedavno deportirani ruski agenti: "U ovom konkretnom slučaju imamo jednu običnu narudžbu za nabavu. Ali 'ispod' nje se nalazi tajna skrivena poruka koja se pojavi tek pod ultravioletnim svjetlom. Postoji mnogo različitih načina da se ovo učini, međutim, ovo je vrlo tradicionalna metoda koja se koristi već cijelo stoljeće i Rusi su je koristili u nedavnom slučaju."

Nekoliko koraka dalje, naša snimateljska ekipa našla se pod prismotrom. Ispada da nije samo naša kamera ta koja snima sve što se događa oko nas. Postoji kamera skrivena u naočalama, koje su na lutki-eksponatu. Pokraj lutke nalazi se putna torba. Tko god je pokuša ukrasti, bit će pogođen elektrošokom visoke voltaže. Mark Stawt pokazuje složene uređaje koje su konstruirali izumitelji CIA-e i KGB. "Jedan primjer koji posebno volim je cipela – prikriveni uređaj – kao što ovdje vidite, koju je koristio KGB osamdesetih godina. Prikriveni uređaj u biti može biti bilo koji svakodnevni predmet u koji sakrijete inkriminirajuće materijale, najčešće film, ali može biti i komunikacijska oprema."

Boca votke, kao i kutija s kremom za lice, korišteni su za skrivanje mikrofilma. Tu je i drvena rezbarija službenog grba Sjedinjenih Država koju su sovjetski pioniri svojedobnu poklonili američkom veleposlaniku u SSSR-u. Tek šest godina kasnije, uposlenici američkog veleposlanstva u Moskvi otkrili su da je u njemu ugrađen prislušni uređaj.

Danas, u vremenu suvremene kompjuterske tehnologije, izlošci Međunarodnog muzeja špijunaže u Washingtonu izgledaju više kao rekviziti za snimanje špijunskih filmova. Međutim, neke od njih još uvijek koriste pravi špijuni.

XS
SM
MD
LG