Linkovi

Međunarodna svemirska postaja bez posade?


Ruski kozmonauti Anton Shkaplerov i Anatoly Ivanishin , te američki astronaut Daniel Burbank pripremaju se kao slijedeća posada Međunarodne svemirske postaje, premda je njihova misija pod upitom
Ruski kozmonauti Anton Shkaplerov i Anatoly Ivanishin , te američki astronaut Daniel Burbank pripremaju se kao slijedeća posada Međunarodne svemirske postaje, premda je njihova misija pod upitom

U Washingtonu, dužnosnici NASA-e razmatraju mogućnost da postaja ostane bez posade po prvi put u gotovo 11 godina, a zemlje partneri raspravljaju o spremnosti da se nastave lansiranja ruskih Sojuza prema postaji

Nezgoda ruske teretne rakete Sojuz, prošli mjesec, koja se dogodila nekoliko minuta nakon lansiranja, te posljedična odluka Rusije da obustavi sva lansiranja Sojuza dok ne bude istražen uzrok nezgode, stvorila je izvjesne probleme za partnere na Međunarodnoj svemirskoj postaji. U Washingtonu, dužnosnici NASA-e razmatraju mogućnost da postaja ostane bez posade po prvi put u gotovo 11 godina, a zemlje partneri raspravljaju o spremnosti da se nastave lansiranja ruskih Sojuza prema postaji.

Obraćajući se novinarima sa svemirske postaje, prije nekoliko dana, astronaut NASA-e Mike Fossum rekao je da se trenutna šestočlana posada još ne sprema ostaviti ovaj orbitirajući laboratorij bez ljudstva. Ali, rekao je, dužnosnici u NASA-inom Svemirskom centru Johnson, u Teksasu, razmatraju opcije: " Ekipe u Houstonu u preliminarnim su stadijima odlučivanja o svemu: od toga koju ćemo ventilaciju ostaviti da radi, koja svjetla će ostati upaljena, pa do toga u kakvom će stanju biti svaki pojedini eksperiment – svaki spremnik, svaki ventil, svaki otvor ... Mnogo toga treba učiniti, a oni tek sad počinju. Iskreno rečeno, za nas je još prerano da oko toga budemo pretjerano zabrinuti."

Premda Fossum kaže da je još prerano za brinuti oko ostavljanja svemirske postaje bez ljudstva, on priznaje, međutim, da bi se to moglo dogoditi po prvi put od 2000. godine. A, ako se dogodi, astronauti ne bi uspjeli osobno prenijeti dužnosti slijedećoj posadi: "Moguće je da ćemo imati postaju bez ljudstva; za nadati se, samo kraće vrijeme. Što se tiče planiranja za takvu mogućnost, mi nismo počeli još ništa specifično raditi, osim, možda, dokumentiranja nekih od stvari koje radimo na video snimke tako da slijedeća posada može to koristiti u pripremama. Više ćemo govoriti o pojedinostima procesa ostavljanja postaje bez posade u dolazećim tjednima."

Prvi dio svemirske postaje bio je postavljen 1999., a ljudi žive na njoj bez prekida od studenog 2000.

Fossum kaže da tako duga prisutnost nije samo nešto čime se može ponositi, nego je važna stvar za osiguravanje ispravnog funkcioniranja postaje. On ističe da, ukoliko se nešto pokvari, a nikoga nema da to popravi, - poput, recimo, kvara pumpe za hlađenje -, taj bi kvar mogao izazvati druge.

Što je dulje postaja bez ljudi, to se povećavaju rizici, kaže Fossum. Tri od šest članova trenutne posade napuštaju postaju 15. rujna, a sredinom studenog, astronaut Fossum i dva člana posade iz Japana i Rusije vraćaju se na Zemlju. Oni će koristiti dva Sojuza koji su trenutno parkirani uz postaju. NASA kaže da se o predviđenom odlasku tri nova člana posade ponovno razmišlja sve dok ne bude ocijenjena spremnost da se nastavi lansiranje Sojuza. U međuvremenu, kažu u NASA-i, postaja je dobro konfigurirana, s obiljem namirnica i potrepština za trenutnu posadu.

XS
SM
MD
LG